2010-11-16

Время не ждёт... The time must go on...








Over a city of Almaty are mountains rising. All flows from one sequence in other, and gradually mountaineering as rest means, takes a great interest more and more for people. Travel to altitude of 3000 meters stirs up and rejuvenates an organism. And on upper slopes to get simply - take the bus to Medeu for 60 tenges (thirty euro-cents), and in an hour you will jump out at a stop directly under the mountain sky at 1600 meters. And then – step by step… you move to a dam of meteorological station "Myndjilki" also. It is required to the healthy strong person no more than six-seven hours. And the height will be 3017 meters already above sea level… that far Mediterranean sea which I saw from a volcano Etna. So it has turned out, that the first top on which I could go in Europe becomes Etna. Its beautiful equal fields of volcanic slag have reminded slopes of the Kljuchevskoy volcano - thousand kilometers out - on other party of Globe. Therefrom I saw the sea too - a boundless dark blue smooth surface of Pacific ocean on horizon… from altitude of "Myndjilki".



So is. Time passes. It would be desirable to smile, and to recollect the past. It would not be try to teach anybody, there is no desire to change the world probably, it is an old age. Or humility for the validity. About which fought to blood a head in aspiration to change. Probably, and to write about the such does not follow. The sense all the same is not present. But after all what for there is at me a Blog, a page on the Internet on which I publish significant thoughts for me and events… Well, let's go.

- Denis, - spoke to me Kazbek Valiev, the president of Mountaineering and Rock-climbing Federation of Kazakhstan, - to change a situation is necessary to be into.

- I do not wish to pay three thousand tenges for mystical chance, - tiresomely having lowered a sight, I spoke. - is important me only! To change this enslaving heritage of Soviet time, the Rules of Mountaineering.

- But to try to make… really, you do not grieve about our Kazakhstan mountaineering?! - spoke Kazbek. - it is necessary to be including in Federation! And all the others to involve, that membership dues paid.

- But me already… six years in Federation. And has changed nothing! - I spoke sadly. - How many it is possible to struggle?!

- How many it is necessary, so much and it is possible, - Valiev beautifully spoke. - At you wide vision of mountaineering, you can… you should… So, remember, when I in the ninetieth was the president of Federation - money from Sport Committee was allocated extreme

Also named such figure, nervous trembling went by a my back. Interestingly… I also participated in the Championships that time. But didn’t remembered something as this.

- And here new indoor rock-wall we plan to build it is the project on a table, - has shown Kazbek Shakimovich.

- And it is possible to train free of charge on it? - I have flashed hope. - At my rock-climbers of money is not present!

- At us it is free now… do not bury even, - Valiev has important frowned. - Is not present!

I respected Kazbek strongly. Thanking his sketch about ascent of 88th year on Dhaulagiri in ninetieth I has learnt about mountaineering. In a brain the sheaf "Eight-thousenders - new routes - Kazakhstan" also has clicked. Fastening all life in this ball.

Therefore, in the beginning of 2010 has got the put money, has paid introductory and membership dues in Federation, has started to work. Committee on mountaineering… reports of sessions as a part of Vitaliy Zhdanov and Boris Dedeshko… acceptance of new positions… the statement of new routes in mountains… the statement of instructors of mountaineering…

But Rules to change - read to "simplify" - it has not turned out. Somehow for some reason all time there are reasons, on which changes the course is not given. There is after all such concept as Presidium plant to me with hands, democracy and pluralism of the majority… do-you-under-stand… For me is enough, all the same I go to mountains in own way. Freedom! And climbers in mountains any more in a condition to carry out these Rules. Someone solo goes, someone without rescuer-controllers and chiefs, without pleasant lets of dogs… So will collapse our Federation on a root similarly… In the mountaineering section. Climbing, so-called, of course, remains in it. Moreover something… Skyrunning is remarkable-interesting, Ice-climbing on plywood fascinating, the World championship on mountaineering on rocks of Baikal… fie! The river Ili… But mountaineering it will not be.

Participation in this colleague has not allowed my hope something to change concerning officials to mountaineering. Six years and a heap of nerves… to a cat under a tail. Both thought forbidden norms, and will try further подгрести all under itself. But I do not like to become such, I do not want! To modern "rock-climbers" from their boards to disappear there is no place. And in shelters will sit, obedient to instructions, a rating. With hope of Olympic gold. And belief in extreme money which are allocated for Olympic kinds of sports. It will be necessary to share them!

But we committee on mountaineering have accepted in instructors of several good people. Whether will confirm them at Presidium session - a question on which I to affect not in forces.

- It is necessary, that you went across Kazakhstan, explain the stories about mountaineering, about the ascensions, about Piolet d'Or… - the President of Mountaineering and Rock-climbing Federation of Kazakhstan K.Sh.Valiev has told. - Well, itself you understand, money for it will not pay.

- Yes? And on funeral of money will give? - already with a smile I have told.

- And the report! - as showing has lifted finger of a hand Kazbek Shakimovich. - The Report give following the results of a year in mountaineering. It is necessary to report to Sport Committee!

The report?!?! What to report?! Why I should report to them? Did Sport Committee though something has helped me? Or for CSKA sections? For anybody of our climbers? But when the Federation reports following the results of a year affairs which became CONTRARY TO its supervising role! It is ridiculous. I did presentations to people often. Not for money, nothing demanding, not thinking about result. Because to me it is important B.A.Studenin's, R.R.Hajbullina's opinion, the same K.S.Valiev's, students at institutes, children at schools + and others. I reported to them. For "our community" - it is necessary, interestingly! Also I will act, tell about ascensions… Though for some reason free of charge anybody gives nothing to me in Kazakhstan. Even the ticket for children in scout-camp. And the indoor rock-wall for trainings of course.




* * *



And then once in the evening I have rolled out a motorway towards place Bressanone on the newcomer shining FIAT "Idea", the sponsorship gift from Franco Acerbis. Hotel searches have occupied no more than ten minutes - having stopped at roadside Cafe I quickly have found a direction by my broken Italian language. People around smiled. The first lessons of orientation on narrow streets of Lombardy… were recollected… As seigneur Franco carelessly pronounced strange words: "Dritto, dritto! Senistra qui… A destra la". And I instinctively caught sense.

So it was well in Italy! As though I also did not leave anywhere. Far behind there were office problems, is far in the past remained personal doubts… hostility and predilection. Here I could to be free and think about the present only. Here nobody tried to press me.

From hotel "Milanderhoff" with Olga on a meeting in the Forum I have gone on foot. On a city, through the bridge over the river… the November sun cut shades slopes of mountains over a valley. And the foliage of trees trembled yellow-red in fresh whiffs… there is no, not a cold wind, and a warm dairy breeze, that softly rolled from a valley. As if gentle breath of waves of Mediterranean sea. As though I distinguished their roar in an unimaginable distance. A roar at the bottom of a volcano Etna.



The mountaineering summit on which dear people about sense of mountaineering were going to talk, passed easy enough. Future questions as it was interesting to all were mentioned. Themes rose different - mountaineering development as sports, female climbing, the literature on mountains - including journalism, mountaineering development NOT as sports kind, rescue operations by helicopter, economic support of villages… All it were discussed, offered various decisions. At times, the opposite points of view expressed. Irritating, but not straining. Because unnatural anybody could not present anything to himself. You want - be! You do not want - not be.

- Denis! All depends on you, - spoke seigneur Paolo Valotti, the president of section of the Italian Alpine Club in a city of Bergamo convincingly some days later. - You like, come every day to swarm up the indoor climbing-wall! It is in your order.



- Together with Olga. Thanks.

- Do you know, where is light joins?

I remembered a number of buttons into room. In the same place the cords for a training use were stored. Has nodded.

- And in some days at us a meeting on a theme of equipment in use.

- Wow! - I have become interested. - And it is possible, I will organise evening here too… I will speak about himalayas, about new routes!

- Certainly! Thanks, Denis, - with the specific accent of English has blurred in smile Paolo. - We will organise it.

Running out on jog in seven o'clock in the morning, already some days I met the elderly man with two dogs. Usually, it fast step followed on a path - that in direction of Albino, or back. To his village Chene. His name was Stefano, and he was seventy four. Then, having got to talking, he has explained, that prepares for participation in a marathon in Turin.

- Last time to run, - has grinned it. - I am not young! Artross in knees has overcome. And I get tired strongly. I will not run marathons in future. Sky-running only…

At once on Monday when the strong rain has filled in vicinities, and it was impossible to run on a soil line along the river, I have met him on asphalt road. Dogs as unperturbably, keeping the long-term turned out order, ran a system ahead of it. Under a rain.

- So! - he was delighted to me as to the old acquaintance. - How are you?!

- Ciao, seigneur Stefano! While I run… perfectly, - hardly I ran into the Italian verbal turns after wake-up. – How was in Turin? A marathon?

- Remarkably! Has run for four and a half an hour. Yeh! - it has shaken a sinewy fist.

- My congratulation!

- Do you participate in competitions?

- Only at home. In Kazakhstan… - I have nodded. - Participated earlier.

- Well, you are the climber only, - have indulgently grinned Stefano. - Long already here you live?

- Half-month.

- Stop! - he has thought suddenly. - And whence do you then know everybody? Mario Poletti, Simone Moro…

- Every year I come for a month-two, - I have smiled. - It is a lot of friends! Is seigneur Acerbis here in Albino.

- А-а! - he has smiled. - Therefore at Fanco Acerbis factory you live… All right! Run. And that I detain you.

- Ciao!

Simone has called at once in the evening - when with Olga I looked movie "Letters to Juliette" by internet, and admired in the computer screen to summer Italy.

- How are you Rogatso? - It has hoarsely taken an interest. - Heating in the house is?

- Everything is normal, Simone, - I am grateful have laughed. - Seigneur Franco has personally checked, that is warm.

- I rush in Bolsano to Barbara for some days. When do you leave to Germany?

- The day after tomorrow, Simone. At first is a meeting in the La-sportiva company, and on the north then. Tamara Lunger goes with us. From Bolsano also will take away her.

- Call please when do you have to return! It is necessary to prepare already for winter expedition+ is some meetings with journalists here in necessary.



Having hemmed, I have put phone. Whence it is so much interest at the people?! One desition - in mountains live! Several days ago I have visited small town Arsiero at the invitation of a management local section of "Club Alpino Italiano". The president of a command Giovanni Busato has hospitably met on the central square, under a monument of local financial and cultural magnates of the past. From him I have learnt surprisely, that three thousand persons are living in town only. From which three hundred are operating mountaineers and rock-climbers. Also are registered in the section of Mountaineering Club of Italy. Thus, that on a meeting has come two hundred fifty persons.

- What Italy in the summer the beautiful! - Olga, drowsily looking in the screen has whispered. - Verona! We there were.



I did not represent summer Italy to myself. While. Because came here during a cold season usually. When in Kazakhstan the climbs could be postponed for the future. And to be engaged in the literature, meetings, family pleasures. It was remarkable time!

- Is looking well during the winter also, - has I grinned. - Sleep! Tomorrow affairs much.





* * *



Над городом Алматы поднимаются горы. Все перетекает из одной последовательности в другую, и постепенно альпинизмом, как средством отдыха, увлекается все больше и больше людей. Прогулка до высоты 3000 метров встряхивает и омолаживает организм. А на высоту попасть несложно - сядь на автобус до Медеу за 60 тенге, и через час выскочишь на остановке прямо под горное небо у 1600 метров. А потом - ноги в руки… и двигаешь до плотины метеостанции Мынжилки. Здоровому сильному человеку требуется не более шести-семи часов. А высота будет уже 3017 метров над уровнем моря… того далекого Средиземного моря, которое я видел с вулкана Этна. Так уж получилось, что первой вершиной, на которую мне довелось подняться в Европе, оказалась Этна. Ее красивые ровные поля вулканического шлака напомнили склоны Ключевской сопки за тысячи километров - на другой стороне Земного шара. Оттуда я тоже видел море - бескрайнюю синюю гладь Тихого океана на горизонте… С высоты Мынжилков.

Вот так. Время проходит. Хочется улыбаться, и вспоминать былое. Не хочется поучать никого, нет желания изменить мир… наверное, это старость. Или смирение с действительностью. О которую бился до крови головой в стремлении изменить. Наверное, и писать о таком не следует. Смысла все равно нет. Но ведь зачем-то есть у меня Блог, страничка в Интернете, на которую публикую значимые для меня мысли и события… Что ж, пусть оно так и будет.

- Денис, - говорил мне Казбек Валиев, президент Федерации Альпинизма и Скалолазания Республики Казахстан, - для того, чтобы изменить ситуацию, в ней надо быть.

- Я не хочу платить три тысячи тенге для мистического шанса, - нудно опустив взгляд, говорил я. - Мне важно всего лишь!.. изменить это кабальное наследие советского времени, Правила Горовосхождений.

- Но чтобы попытаться сделать… неужели, ты не болеешь душой за наш казахстанский альпинизм?! - говорил Казбек. - Надо вступать в Федерацию! И всех остальных вовлекать, чтобы платили членские взносы.

- Но мне уже… уже шесть лет в Федерации. И ничего не изменилось! - говорил я. - Сколько можно бороться?!

- Сколько нужно, столько и можно, - красиво говорил Валиев. - У тебя широкое видение альпинизма, ты можешь… ты должен… Вот, помню, когда я в девяностых был президентом Федерации, то деньги от Спорткомитета выделялись неимоверные…

И называл такую цифру, что меня мурашки по спине бежали. Интересно… я тоже тогда участвовал в Чемпионатах. Но о таких вещах не могу вспомнить.

- А вот новый скалодром будем строить… это проект на столе, - показал Казбек Шакимович.

- А можно на нем бесплатно тренироваться? - вспыхнул я надеждой. - У моих скалолазов денег-то нет!

- У нас бесплатно теперь… не хоронят даже, - важно нахмурился Валиев. - Нет!

Сильно уважал Казбека. Именно благодаря его очерку о восхождении 88-го года на Дхаулагири в девяностом я узнал об альпинизме. И щелкнула в мозгу связка "Восьмитысячники - новые маршруты - Казахстан". Завязывая всю жизнь в этот клубок.

Поэтому, в начале 2010 года достал положенные деньги, оплатил вступительный и членский взнос в Федерацию, начал работать. Комитет по альпинизму… протоколы заседаний в составе Виталия Жданова и Бориса Дедешко… принятие новых положений… утверждение новых маршрутов в горах… утверждение инструкторов альпинизма…

Но Правила поменять - читай "упростить" - не получилось. Как-то почему-то все время находятся причины, по которым изменениям ходу не дают. Есть ведь такое понятие, как Президиум, разводят мне руками… демократия и плюрализм большинства, панимаиш-шь… Да и ладно, все равно хожу в горы по-своему. Свобода! И ребята в горах уже не в состоянии выполнять эти Правила. Кто-то соло ходит, кто-то без спасотрядов и начспасов, без всяких выпускающих церберов… Так что умрет, похоже, наша Федерация на корню… В альпинистском плане. Скалолазание, так называемое, конечно, в ней останется. Да еще что-нибудь… Скайраннинг замечательно-интересный, Ледолазание по фанере увлекательное, Чемпионат Мира по альпинизму на скалах Байкала… тьфу! реки Или… Только альпинизмом это уже не будет.

А мне работа в этом органе не дала надежды что-то поменять в отношении чиновников к альпинизму. Шесть лет и куча нервов… коту под хвост. Как мыслили запретительскими нормами, так и дальше будут стараться подгрести все под себя. Но не хочу я становиться таким, не хочу! Современным "скалолазам" с их досок деваться-то некуда. Так и будут в загонах сидеть, послушные указаниям, рейтингу. С надеждой на Олимпийское золото. И верой в неимоверные деньги, которые выделяются на олимпийские виды спорта. Делить-то их надо будет!



Зато мы комитетом по альпинизму приняли в инструкторы нескольких хороших людей. Утвердят ли их на заседании Президиума - вопрос, на который я повлиять не в силах.

- Надо, чтобы ты ездил по Казахстану, рассказывал об альпинизме, о своих восхождениях, о Золотом Ледорубе… - сказал Президент Федерации Альпинизма и Скалолазания Республики Казахстан К.Ш.Валиев. - Ну, сам понимаешь, денег за это не заплатят.

- Да? А на похороны денег дадут? - уже с улыбкой сказал я.

- И отчет! - указующе поднял пальцы руки Казбек Шакимович. - Отчет давай по итогам года в альпинизме. Надо перед Спорткомитетом отчитываться!

Отчет?!?! Отчитываться?! За что я должен перед ними отчитываться? А мне Спорткомитет хоть чем-нибудь помог? А секции ЦСКА? А еще кому-нибудь из альпинистов? Но когда Федерация отчитывается по итогам года делами, которые делались ВОПРЕКИ ее руководящей роли!.. Это смешно. Я часто выступал перед людьми. Не за деньги, ничего не требуя, ни о чем не думая. Потому что мне важно мнение Б.А.Студенина, Р.Р.Хайбуллина, того же К.Ш.Валиева, студентов в институте, детворы в школе… и других. Перед ними я отчитывался. Перед "своими" - нужно, интересно! И буду выступать, рассказывать о восхождениях… Хотя почему-то мне бесплатно никто ничего не дает в Казахстане. Даже путевку для детей в пионерский лагерь. А уж тем более стенд для тренировок.





* * *




А потом однажды вечером я скатился на новеньком блестящем Фиате "Идея", который мне дал в безвозмездное пользование Франко Ачербис, с автострады в сторону местечка Брессаноне. Поиски отеля заняли не более десяти минут - остановившись у придорожной кафешки я на ломаном итальянском языке быстро выяснил направление. Люди вокруг улыбались. Вспомнились первые уроки ориентирования по узким улочкам Ломбардии… Как сеньор Франко небрежно проговаривал странные слова: "Дритто, дритто! Синистра ли… А дестра ла". А я инстинктивно улавливал смысл.



Так было хорошо в Италии! Как будто я и не уезжал никуда. Далеко позади остались служебные проблемы, далеко в прошлом осталась личные сомнения… неприязни и пристрастия. Здесь я мог быть свободен и думать только о настоящем. Здесь меня никто не пытался прессовать.



Из гостиницы "Миландерхофф" мы с Ольгой на встречу в Форум отправились пешком. По городу, через мост над рекой… Ноябрьское солнце резало тенями склоны гор над долиной. И листва деревьев трепетала желто-красным в свежих дуновениях… нет, не холодного ветра, а теплого молочного бриза, что мягко накатывал из долины. Словно нежное дыхание волн Средиземного моря. Как будто я различал их рокот в невообразимой дали. Рокот у подножия вулкана Этна.

Саммит альпинизма, на котором собрались уважаемые люди поговорить о смысле горовосхождений, проходил достаточно спокойно. Затрагивались вопросы будущего, поскольку это было интересно всем. Темы поднимались разные - развитие альпинизма как спорта, женские горовосхождения, литература о горах - в том числе и журналистика, развитие альпинизма НЕ как вида спорта, спасательные операции при помощи вертолета, экономический подъем деревень… Все это обсуждалось, предлагались различные решения. Порой, высказывались противоположные точки зрения. Нервируя, но не напрягая. Потому что ничего противоестественного никто себе представить не мог. Хочешь - будь! Не хочешь - не будь.



- Денис! Все зависит от тебя, - через несколько дней убедительно говорил сеньор Паоло Валотти, президент секции Итальянского Альпинистского Клуба в городе Бергамо. - Хочешь, приезжай каждый день лазать по стенду! Тренажер в твоем распоряжении.

- Мы вдвоем с Ольгой. Спасибо.

- Ты знаешь, где свет включается?

Я помнил ряд кнопок в подсобке. Там же хранились веревки для использования на тренажере. Кивнул.

- А через несколько дней у нас встреча на тему использования снаряжения.

- О! - заинтересовался я. - А можно, я тут тоже вечер организую… расскажу о восьмитысячниках, о новых маршрутах!

- Конечно! Спасибо, Денис, - со своим специфическим акцентом английского расплылся в улыбке Паоло. - Мы организуем это.



Выбегая на пробежку в семь часов утра, уже несколько дней я встречал немолодого мужчину с двумя собаками. Обычно, он быстрым шагом следовал по дорожке - то в направлении Альбино, то обратно. К себе в деревню Чене. Звали его Стефано, и лет ему было семьдесят четыре. Тогда, разговорившись, он объяснил, что готовится к участию в марафоне в Турине.

- Последний раз бегу, - усмехнулся он. - Годы уже не те! Артроз в коленях одолел. Да и устаю сильно. Теперь марафоны бегать не буду. Только скайраннинг…

А однажды в понедельник, когда сильный дождь залил окрестности, и невозможно было бежать по грунтовой линии вдоль реки, я повстречал его на асфальтовой дороге. Собаки так же невозмутимо, сохраняя многолетний наработанный порядок, бежали строем впереди него. Под дождем.



- А! - обрадовался он мне как старому знакомому. - Как дела?!

- Чао, сеньор Стефано! Пока бегаю+ отлично, - с трудом спросонок я врезался в итальянские словесные обороты. - Как Турин? Марафон?

- Замечательно! Пробежал за четыре с половиной часа. Ух! - затряс он жилистым кулаком.

- Поздравляю!

- А ты в соревнованиях участвуешь?

- Только у себя дома. В Казахстане… - кивнул я. - Участвовал раньше.

- Ну, ты же альпинист, - снисходительно усмехнулся Стефано. - Долго уже здесь живешь?

- Полмесяца.

- Стоп! - спохватился он. - А откуда ты тогда всех знаешь? Марио Полетти, Симоне Моро+

- Каждый год приезжаю на месяц-два, - улыбнулся я. - Много друзей! Сеньор Ачербис вот в Альбино.

- А-а! - улыбнулся он. - Потому у Франко Ачербиса и живешь… Ладно! Беги. А то задерживаю тебя.

- Чао!



А однажды вечером, когда мы с Ольгой через интернет смотрели кино "Письма Джульетте", и любовались в экране компьютера на летнюю Италию, позвонил Симоне.

- Ты как, рогаццо? - хрипло поинтересовался он. - Отопление в доме есть?

- Все нормально, Симоне, - я благодарно засмеялся. - Сеньор Франко лично проконтролировал, чтобы было тепло.

- Я мчусь в Больсано к Барбаре на несколько дней. Ты когда уезжаешь в Германию?

- Послезавтра, Симоне. Сперва на встречу в Ля-Спортиву заеду, а потом на север. Тамара Лунгер едет с нами. Мы ее из Больсано же и заберем.

- Вернешься, позвони пожалуйста! Надо уже готовиться к зимней экспедиции… Тут пара встреч с журналистами предстоит.

Хмыкнув, я положил телефон. Откуда столько интереса у народа?! Одно слово - в горах живут! Несколько дней назад я побывал в городке Арсиеро по просьбе руководства тамошнего альпклуба. Джиованни Бусато, президент команды, радушно встретил на центральной площади, под памятником одного из местных финансовых и культурных магнатов прошлого. От него же я удивлением узнал, что живет в городе только три тысячи человек. Из которых триста являются действующими альпинистами и скалолазами. И числятся в своей секции Клуба Альпинизма Италии. При том, что на встречу пришло человек двести пятьдесят.

- Какая Италия летом красивая! - прошептала Ольга, сонно глядя в экран. - Верона! Мы там были.



Летнюю Италию я себе не представлял. Пока. Потому что обычно приезжал сюда в холодное время года. Когда восхождения в Казахстане можно было отложить на будущее. И заняться литературой, встречами, семейными радостями. Это было замечательное время!

- Она и зимой ничего себе, - усмехнулся я. - Спи! Завтра много дел.

2010-11-10

Яблоко IMS apple.

On third of November in the city of Bressanone (Brixen) in the north of Italy has opened "International Mountain Summit". A place pleasant in every respect. The small town lays among mountains in a valley South Tirol. Around between woods on slopes rise rocky bastions, hang over gorge. Tops have been strewn lightly by fresh snow, and fanatics of mountain skis and snowboarding joyfully rubbed hands in an anticipation of a violent life.
Climbers have gathered for annual meeting not to surprise each other skill or ambitions. More likely, this festival of mountaineering has is informative-scientific character. Its sense in to concentrating on momentary values, not to try to define best of the best. Each deal has pluses and minuses - for example, Piolet d'Or has absolutely other major purposes and questions.

The International Mountain Meeting prepared the whole year. The beginning was necessary ideas of Alex Ploner and Marcus Gaiser. They long studied a question, consulted on many known climbers, I could see their working meetings with Simone Moro which helped on the ideological organisation. And the second year successively in a building of the Forum of the city of Brixen within a week there passed meetings on the termination of a season of backpackings, following the results of long-term work of climbers on planet open spaces. Coverage has turned out wide.
Well also fed us there + it is very tasty. Managers of Bressanone's Forum-hall Maria and Petra, have handed over me at the beginning of stay a pile of coupons for a food. Here, in buffet they should be "outfitted" - on yellow binge, on green meal relied. On one piece for the coupon. For example, a coffee-espresso cup, or a mineral water bottle. A portion of pasta, or little cake. On a choice of a thirsting organism. But apples was A LOT! They laid everywhere - in baskets. Large, shining a redness, sweet+ for four days of the Summit I have eaten them, probably, pieces fifty.
- Den, Den+ - has somehow winked at me Simone. - "Halyava!" (the Freebie)

Therefore, when the Summit has come to the end on November, 07th, it is possible to tell, that its problems have appeared are executed. Apples I have gorged on half a year forward. Though, to tell the truth, to me to the ending it was not clear, as what for it was created in the Forum corridors, what purposes have united set of people under one roof. Because the sports relation to mountaineering narrows my outlook. But after the lapse of some time it would be desirable to share understanding of a situation, that I and hope to make now.
Kicked me one day prior to the termination - on Saturday. There, at dinner in hall IMS I have hung over a table with a glass of apple juice in a hand, sadly trying to throw off the pressure tormenting me last days, as suddenly because of a shoulder there was a cheerful companion of years of fifty with a red wine glass in hand.
- Also what we drink it? - with sarcasm it has taken an interest.
- Sorry, - I have interrogatively had a look at it. - Generally I am the sportsman, and alcohol drinks are impossible now.
- Good morning! Hello, - it was scattered with master's width. - it is remarkable! But I suggest to try fault with cheese and apples. So had a snack?
The sitting next Olga has modestly coughed. Also has whispered:
- I with grapes sometimes so try. Cheese and grapes+
And then with a smile hardly has raised the voice:
- But cheese should be another.
The glamour seigneur, having met understanding, has approvingly blurred in a smile.
- Wow! Perfectly well! Cheese should be hard, solid + Parmesan!

Also has waved in the affirmative a palm. A pier, I respect! This moment we will make! Also has disappeared. And a minute later as if the wizard has arisen again. Already with a plate of the parmesan broken by slices.
- "Prego", the seigneur, - he patronising said, shining white teeth. Also has told to me: - You too should try.
What to do! It is impossible to refuse to itself in small pleasures. And that then in the winter at height of eight thousand meters elbows I will bite, that has missed possibility. Therefore under the guidance of Alois as this greyish broad-shouldered Italian was presented, I chuckled an apple, have bitten a cheese slice, have beautifully splashed in a beautiful glass of beautiful wine+ Have brought to lips+ And have mentally praised myself for cowardice.
Taste was excellent. Especially with cheese. The Italian has approvingly patted me shoulder:
- My apples are the best. Drink, the sonny, drink + and have a snack.
I nearly to coughed an entertainment. It was the owner of brand KIKU, one of sponsors of action in Brixen. And already listening to its manuals on arrival to next year, I have suddenly left in depth of thoughts. Oh, damn! What for it is everything, what we here discuss? Why, waking up every morning in this country I am glad to forthcoming day? Why I would like to live and think of difficult ascensions, about rigid trainings?! Something is especial in the opinion of surrounding people + as well as in taste of wine of Italy with apples South Tirol.
Aloise in the meantime told, how during far times with hempen twisted cords climbed on Dolomite. Also spoke, as it is remarkable, that in the program for tomorrow meetings with Silvio Mondinelli and Kurt Dimberger appear. I have suddenly understood, what was the cretin that has not appreciated an event. That planned to bring down early in the morning back in Альбино, to leave this meeting. My God! There was last day - "domenica aperto"+ as in Italian. "Domenica operto" - on Sunday it is open+. That's - we work. Still was not late.



VIDEO con SIMONE MORO



Третьего ноября в городе Брессаноне (Бриксен) на севере Италии открылся International Mountain Summit. Местечко приятное во всех отношениях. Городок лежит среди гор в долине Южного Тироля. Вокруг меж лесов на склонах поднимаются скальные останцы, нависают над ущельем. Вершины были припорошены свежим снегом, и фанатики горных лыж и сноубординга радостно потирали руки в предвкушении буйной жизни.
Альпинисты же собрались на ежегодную встречу не для того, чтобы удивлять друг друга мастерством или амбициями. Скорее, этот фестиваль альпинизма носит познавательно-научный характер. Смысл его в том, чтобы не концентрироваться на сиюминутных ценностях, не пытаться определить лучшего из лучших. У каждого дела есть свои плюсы и минусы - к примеру, Золотой Ледоруб имеет совершенно иные важнейшие цели и задачи.
Международную Горную Встречу готовили целый год. Начало было положено идеями Алекса Плонера и Маркуса Гайсера. Они долго изучали вопрос, советовались со многими известными альпинистами, мне довелось видеть их рабочие встречи с Симоне Моро, который помогал в идейной организации. И второй год подряд в здании Форума города Бриксен в течение недели проходили встречи по окончанию сезона горовосхождений, по итогам многолетней работы альпинистов на просторах планеты. Охват получился широкий.
Ну и кормили нас там+ очень вкусно. В начале пребывания Мария с Петрой, менеджеры Форум-холла Брессаноне вручили мне стопку талонов для питания. Здесь же, в буфете их предстояло "отоваривать" - на желтые полагалась выпивка, на зеленые еда. По одной штуке за купон. К примеру, чашечка кофе-эспрессо, или бутылка минералки. Порция макарон, или печенька. На выбор жаждущего организма. Зато яблок было в Досталь. Они лежали везде - в корзинах. Крупные, лоснящиеся краснотой, сладкие+ за четыре дня Саммита я съел их, наверное, штук пятьдесят.
- Ден, Ден+ - как-то подмигнул мне Симоне. - Халява!
Поэтому, когда Саммит завершился 07 ноября, можно сказать, что его задачи оказались выполнены. Яблок я наелся на полгода вперед. Хоть, честно говоря, мне до самого финала было неясно, что и зачем творилось в коридорах Форума, какие цели объединили множество людей под одной крышей. Потому что спортивное отношение к альпинизму сужает мой кругозор. Но по прошествии некоторого времени хочется поделиться пониманием ситуации, что я и надеюсь сделать теперь.
Прошибло меня за один день до окончания - в субботу. Там, за обедом в холле IMS я навис над столом со стаканом яблочного сока в руке, кисло стараясь скинуть напряжение, терзавшее меня в последние дни, как вдруг из-за плеча возник веселый товарищ лет пятидесяти с бокалом красного вина.

- И что это мы пьем? - с сарказмом поинтересовался он.
- Простите, - вопросительно поглядел я на него. - Вообще-то я спортсмен, и сейчас алкоголь пить нельзя.
- Добрый день! Здравствуйте, - рассыпался он с хозяйской широтой. - Замечательно! Но предлагаю попробовать вина с сыром и яблоками. Так закусывали?
Сидевшая рядом Ольга скромно кашлянула. И прошептала:
- Я с виноградом иногда так пробую. Сыр и виноград+
А затем с улыбкой чуть повысила голос:
- Но сыр должен быть другой.
Гламурный сеньор, встретив понимание, одобрительно расплылся в улыбке.
- О! Великолепно! Сыр должен быть твердым+ Пармезан!
И махнул утвердительно ладонью. Мол, уважаю! Сей момент сделаем! И исчез. А через минуту словно волшебник возник снова. Уже с тарелкой наломанного кусочками пармезана.

- Прего, сеньора, - покровительственно молвил он, сияя белыми зубами. И сказал мне: - Ты тоже должен попробовать.
Что делать! Нельзя отказывать себе в маленьких удовольствиях. А то потом зимой на высоте восьми тысяч метров буду локти кусать, что упустил возможность. Поэтому под руководством Алоиза, как представился этот седоватый плечистый итальянец, я хрумкнул яблоком, куснул ломтик сыра, красиво плеснул в красивый бокал красивого вина+ Поднес к губам+ И мысленно похвалил себя за малодушие.
Вкус был отменный. Особенно с сыром. Итальянец одобрительно похлопал меня по плечу:
- Мои яблоки самые лучшие. Пей, сынок, пей+ и закусывай.
Я чуть не поперхнулся угощением. Это оказался хозяин бренда KIKU, один из спонсоров мероприятия в Бриксене. И уже слушая его наставления по приезду в следующем году, я вдруг ушел в глубину мыслей. Черт побери! Зачем это все, что мы тут обсуждаем? Почему, просыпаясь каждое утро в этой стране я рад предстоящему дню? Почему мне хочется жить и думать о сложных восхождениях, о жестких тренировках?! Что-то есть особенное в глазах окружающих людей+ как и во вкусе вина Италии с яблоками Южного Тироля.
Алоиз тем временем рассказывал, как в далекие времена с пеньковыми витыми веревками лазил по Доломитам. И говорил, как замечательно, что в программе на завтрашний день значатся встречи с Сильвио Мондинелли и Куртом Димбергером. Я вдруг понял, какой был кретин, что не оценил происходящее по достоинству. Что планировал рано утром валить назад в Альбино, оставить эту встречу. Боже! Оставался последний день - Доменика+ как по-итальянски. Доменика аперто - в воскресенье открыто+. То есть - работаем. Еще было не поздно.

мисс О и Тамара Лунгер на IMS

2010-11-08

Трамонтана. Tramontana.






To begin with I will tell about how I have visited St.-Petersburg.


It happens at opening of new shop «Tramontana». Once approximately one year ago on Ratsek refuge in gorge our team of CSCA is Ala-Archa mountain area did ascensions. Lighted up by idea to drag as small as possible cargo, I have brought a distinct backpack, and understanding on height of 3200 metres, that the clothes will not suffice me. It was necessary to be seriously frozen. However, this evening like the Santa Claus and the Snow Maiden from the next tent have approached Alexander Rodichev and Larissa. Having been glad to a meeting, having discussed a forthcoming route on a southern wall of the Fifth tower of the Crown, they have presented to me a soft vest of claret Polartec with a beautiful relief inscription «Tramontana». Wow! Till now I remember, what happiness has spilt on my soul at thought that to fools like me carries! Means, I will not freeze - clothes «Sivera» here again mystically have appeared to a place.





- And it to me?! - not trusting happiness, I have hoarsely involved the discharged air.


Alexander has only waved by a heavy hand, and Larissa warmly to blink cheerful eyes.


And here in the autumn of 2010 in the st.Bronnitsky in a building which was earlier a cinema «Cosmonaut» Sasha Roditchev, grown wise and strong, showed to me where and that will settle down in pavilion. And I again with envy looked at huge bicepses of his hands with which it упоенно drove every which way, and thought: «As the person with such muscles could rise to Lenin peak of seven thousand meteres?!»


- Has forced, - Alexander on my question has laughed. - Larissa has helped to tread a track and a backpack to bear. And here … here will be a boulder-hall.


- Such wide! - I have given a whistle. - And ceilings … ceilings just the necessary height. Also together with ten-meter indoor wall. At you the Olympic complex, instead of trading pavilion, a companion will turn out.


- Shop, shop, - Alexander has rolled up a head. - It hope, will turn out, that is necessary. And there a glass door you see?


- In a corner?


- Yes. This armor glass. About this glass there is a legend, that once one girl has fallen in love more strongly, than it is necessary … and then …
In general, on the third floor of a building this evening Jeanne Aguzarov's performance was necessary. There was a Dance-pab, in which spend evenings a neighbouring youth. I have presented, as the idol of my youth madam Aguzarova gracefully fights like a swan at an armor glass door. Its silent powerless passion. Also has recollected a star beautiful voice to which can go through this world – because energy and force are embodied in heavens.


Also has thought, to what I am happy, again having appeared in Peter. The life around boiled, friends smiled, the youth rustled. During the first arrival one and a half years ago me have invited for performance in Russian Geographical Society. Then I have appeared and in «Tramontana», that in the street Dzhambul. Under grey another's sky there was a bronze statue of the great Kazakh poet;





I looked on dombra in his hands, and tried to present, that could occur, live I of years on hundred earlier. Possibly, would remain illiterate and weak because the modern life gives to us much more possibilities, than to people of the past. They could realise the chance, were valid To Be, instead of to Seem. And how I can, seeing so vivid examples to be lazy and reconcile to the validity?! Where boldness and diligence to which parents learnt?


Therefore in the evening on first of November when on the screen has emerged «Central Sport’s Club of Kazakhstan Army», I have understood, that I can seem too scandalous, impudent. But it was my chance to take advantage of possibility to tell gathered on shop opening for what, actually, it will be necessary to us. Of what I dreamt in hopeless the ninetieth when manually sewed to itself rock-climbing harness. One of photos of that time has got recently to me on eyes, and I have tested something like heart attack, having recollected quality of equipment.





Now thanks to people like Alexander and Larissa, to dealers of «Tramontana», Valeriy and Elena Fisenko from Ryazan, laboriously working over clothes «Sivera» … thanks to many people helping us, climbers to receive magnificent safe equipment … Our possibilities extend. And simply sin not to use them, to leave all to the discretion of destiny. Let them there … somewhere in heavens … solve for me …. But when there is a chance to do something better, it is necessary to aspire to it.


It was more interesting to Tatyana Timoshenko – that it is possible to make for the aid to youth. I have tried to laugh the matter off:


- Let each of sportsmen … And! About! Let four hundred persons in Peter … will be thrown off on one dollar only for the salary to the trainer … you And that to you to live it is necessary, instead of enthusiasm to eat. In Federation of Russia as it seems to me, many idlers, which money for nonsense receive, and to you on a piece of bread are not present … also at own expense youth in Ergaki mountains to carry!


- Listen! - the leader of a site russianclimb.com has interfered Laletina. And with irony has grinned: - You such impudent as I will have a look! To us still a premise to rent following the results of a year in December…


I became sad. E-e-e… Kazakhstan, our New Year's evenings was recollected. Despite general problems, always there were people who could be thrown off by money. Those who earlier in a youth where engaged in mountaineering, and now has risen in the affairs, in work. For whom was important real to help mountaineering – to sportsmen and veterans, at which money never was not found. Baghlan Junusov, Zaira Halitova, Vadim Grigoriev and others… Really in St.-Petersburg is not present such people?!


- You represent, Den! I became first buyer of Tramontana! – by open eyes Elena Ruchkina, wife of Alex, has shaed upon me.


- My compliments, - I have bowed. - What has bought?


Sasha with Lena is my friends. This time I spent the night in their hospitable house. How many here it is broken spears in disputes on the present! How many improbable histories are told, drunk wine and beer by visitors! And as always, storing Olympic calmness, Ruchkin was the modest centre of this world. The maestro «Originality» as one of friends has called its. This time Sasha has arrived to the meeting ending in «Tramontana» after end of affairs. Has taken away Elena, Olga and me, and quietly looked on escaping under a cowl of the car road. Was silent with a significant smile.


But Lena continued morals:


- In vain you so, Den. It is necessary to understand correctly … as Sashka speaks to the young: spit you upon everything, climb routes which it is pleasant, walls, eight-thousanders… worldwide. Also will be free, there will be sponsors, Gold Piolets … Therefore it will be necessary to earn more! Instead of to beg, as you have got used with the military soldier’s psychology!


I have hemmed, hiding a smile. To earn! And to train when? And to climb in mountains? And to write about mountaineering and about friends?! Each of us is right in own way. In two days Ручкину it was necessary to go to Antarctica for an ascension.


I congratulate you, Alexander and Larissa! I envy St.-Petersburg in opening of new trading pavilion and a sports complex «Tramontana». Because this real event in the modern gone mad validity of Post-Soviet mountaineering. When in business put soul, it warms any undertaking. Also warms all around. I hope in ten years to congratulate you with beautiful anniversary in even more beautiful conditions.









Для начала расскажу о том, как я побывал в Санкт-Петербурге.


Это случилось на открытии нового магазина Трамонтана. Однажды примерно год назад на стоянке Рацека в ущелье Ала-Арча наша команда ЦСКА делала восхождения. Озаренный идеей тащить как можно меньше груза, я принес на высоту 3200 метров внятный рюкзак, и понимание, что одежды мне не хватит. Предстояло серьезно мерзнуть. Однако, в этот вечер подобно Деду Морозу и Снегурочке с соседней стоянки подошли Александр Родичев и Лариса. Порадовавшись встрече, обсудив предстоящий маршрут по южной стене Пятой башни Короны, они подарили мне мягкую жилетку бордового полартека с красивой рельефной надписью «Трамонтана». Ух! До сих пор помню, какое счастье пролилось на мою душу при мысли о том, что дуракам вроде меня везет! Значит, не замерзну – одежда Сиверы и здесь мистически оказалась к месту.


- И это мне?! - не веря счастью, хрипло втянул я разряженный воздух.


Александр лишь махнул тяжеленной рукой, а Лариса тепло сожмурила веселые глаза.
И вот осенью 2010 года на улице Бронницкой в здании, которое было раньше кинотеатром «Космонавт» Саша Родичев, умудренный и сильный, показывал мне, где и что будет располагаться в павильоне. И я снова с завистью глядел на огромные бицепсы его рук, которыми он упоенно водил в разные стороны, и думал: «Как человек с такими мышцами мог подняться на пик Ленина семи тысяч метров?!»


- Вымучил, - засмеялся Александр на мой вопрос. – Лариса помогла тропу вытоптать и рюкзак нести. А вот здесь… вот здесь будет болдеринговый зал.


- Такой широкий! – присвистнул я. – А потолки-то… потолки как раз нужной высоты. Еще и вместе с десятиметровым скалодромом. У тебя получится олимпийский комплекс, а не торговый павильон, товарищ.


- Магазин, магазин, - замотал головой Александр. – Надеюсь, получится, что надо. А вон там стеклянную дверь видишь?


- В углу?


- Да. Это бронированное стекло. Про это стекло есть легенда, что когда-то одна девушка влюбилась сильнее, чем надо… а потом…


Вообще, на третьем этаже здания в этот вечер предстояло выступление Жанны Агузаровой. Там находился танцклуб, в котором тусовалась окрестная молодежь. Я представил, как кумир моей молодости госпожа Агузарова грациозно бьется подобно лебедю в бронированную стеклянную дверь. Ее беззвучную бессильную страсть. И вспомнил звездный красивый голос, которому суждено пережить этот мир – потому что энергия и сила воплощаются на небесах.


И подумал, до чего же счастлив я, снова оказавшись в Питере. Вокруг кипела жизнь, улыбались друзья, шумела молодежь. Во время первого приезда полтора года назад меня пригласили для выступления в Русском Географическом Обществе.





Тогда же я оказался и в Трамонтане, что на улице Джамбула. Под серым чужим небом стояла бронзовая статуя великого казахского поэта; я смотрел на домбру в его руках, и пытался представить, что могло бы произойти, живи я лет на сто раньше. Вероятно, остался бы безграмотным и слабым, потому что современная жизнь дает нам гораздо больше возможностей, чем людям прошлого. Они могли реализовать свой шанс, имели силы Быть, а не Казаться. И как могу я, видя столь яркие примеры, лениться и смиряться с действительностью?! Где смелость и трудолюбие, которым учили родители?


Поэтому вечером первого Ноября, когда на экране всплыло «Central Sport’s Club of Kazakhstan Army», я понял, что могу показаться слишком эпатированным, наглым. Но это был мой шанс воспользоваться возможностью рассказать собравшимся на открытии магазина, для чего, собственно, он будет нам нужен. То, о чем я мечтал в безнадежные девяностые, когда вручную шил себе скалолазную «беседку». Одна из фотографий того времени недавно попала мне на глаза, и я испытал нечто вроде сердечного приступа, вспомнив качество снаряжения.





Нынче благодаря людям вроде Александра и Ларисы, торговцам из Трамонтаны, Валеры и Елены Фисенко из Рязани, кропотливо работающих над одеждой Сивера… благодаря многим людям, помогающим нам, альпинистам, получать великолепное безопасное снаряжение… Наши возможности расширяются. И просто грех не пользоваться ими, оставить все на усмотрение судьбы. Пусть их там… где-то в небесах… решают за меня…. Но когда есть шанс делать что-то лучше, надо стремиться к этому.


Татьяне Тимошенко было более всего интересно, что можно сделать в помощь молодежи. Я постарался отшутиться:


- Пусть каждый из спортсменов… А! О! Пусть скинутся по одному доллару на зарплату тренеру… Вас четыреста человек в Питере… А то тебе жить надо, а не энтузиазмом питаться. В Федерации России, как мне кажется, много бездельников, которые деньги на ерунду получают, а тебе на кусок хлеба нет… еще и за свой счет молодежь в Ергаки возить!





- Слушай! – вмешалась Лалетина, ведущая сайта russianclimb.com. И с иронией ухмыльнулась: – Ты такой наглый, как погляжу! Нам еще помещение арендовать по итогам года в декабре…


Я погрустнел. Э-э! Вспомнился Казахстан, наши Новогодние вечера. Несмотря на всеобщие проблемы, всегда находились люди, которые могли скинуться деньгами. Те, кто раньше в юности занимался альпинизмом, и теперь поднялся в своих делах, в работе. Для кого было важно реально помочь альпинизму – спортсменам и ветеранам, у которых денег отродясь не водилось. Вадим Григорьев, Баглан Жунусов, Зайра Халитова и другие… Неужели в Санкт-Петербурге нет таких людей?!


- Представляешь, Ден! Я стала первым покупателем Трамонтаны! – распахнутыми глазищами обрушилась на меня Елена Ручкина, жена Алекса.


- Поздравляю, - поклонился я. – А что купила?





Саша с Леной были моими давними друзьями. В этот раз я ночевал в их гостеприимном доме. Сколько здесь сломано копий в спорах о современности! Сколько невероятных историй рассказано, выпито вина и пива гостями! И как всегда, храня олимпийское спокойствие, Ручкин был скромным центром этого мира. Маэстро «Неповторимость», как обозвал его один из друзей. В этот раз Саша приехал к финалу собрания в Трамонтане после завершения дел. Забрал Елену, Ольгу и меня, и тихо глядел на убегавшую под капот машины дорогу. Молчал с многозначительной улыбкой.


Зато Лена продолжала нравоучения:


- Зря ты так, Ден. Надо правильно понимать… вон, как Сашка говорит молодым: плюньте вы на все, лазьте маршруты, которые нравится, стены, восьмитысячники… по всему миру. И будете свободны, будут спонсоры, будут Золотые Ледорубы… Поэтому надо зарабатывать больше! А не попрошайничать, как ты привык со своей прапорщицкой психологией!


Я хмыкнул, пряча улыбку. Зарабатывать! А тренироваться когда? А лазить в горы? А писать об альпинизме и о друзьях?! Каждый из нас прав по-своему. Через два дня Ручкину предстояло отправляться в Антарктиду для восхождения.





Поздравляю Вас, Александр и Лариса! Завидую Санкт-Петербургу в открытии нового торгового павильона и спортивного комплекса «Трамонтана». Потому что это реальное событие в современной осатаневшей действительности постсоветского альпинизма. Когда в дело вкладывают душу, она согревает любое начинание. И согревает всех вокруг. Надеюсь через десять лет поздравить Вас с красивым юбилеем в еще более красивой обстановке.

Итальянскими словами. By Italian words.




Once nine years ago I have seen the first book … By own eyes. It was cheerful and terrible. Nine years! And it seems, that the instant has flown by. Then I held the thin brochure in hands and could not realise, that the miracle has turned out. It was of what I dreamt long years. Comprehension has come much later when once I have found out, that in the house there was no book. Three hundred copies have appeared are presented and sold … basically, of course, presented to friends. So remains nothing.


And here now in Italy I have received a beautiful accurate small volume of the stories from publishers. «Colpevole d’alpinismo» - the Italian letters not clearly words. Alessandro Gogna and Alessandra Raggio have helped to make so, that the book left here, in the Mediterranean country – under the southern sky and palm trees, on eternal fire of the Collosseo. Translator Mikela Trainini and the publisher «Priuli & Verlucca» have helped to combine circumstances in a line of my dream. So, that now in the city of Bressanone, having arrived for participation in IMS, I held the book in hands. The first which other people are have published, friends. They have believed to me, have translated the Russian text into Italian … and as a result something has turned out.





Usually was in another way. I went to friend Andrey Igumnov who was engaged in book imposition in a voluntary-compulsory order. Then he prompted to me, in what printing house to bear a material. And having combined hardly saved up money I went to a package to the specified address to bargain and beg for itself though for any comprehensible parity of the price, quantity and quality.


That has turned out now anybody, likely, does not know. Me – because do not know in a due measure the Italian language. Editors - because there are no analogues of the Russian-speaking literature. Publishers not in a condition to predict, whether there will be an interest at people to such material … But all the same, process has gone. And it is pleasant to me to think, that the father who always hollowed me talents Prishvin and Paustovsky, will approvingly hem, having learnt about the Italian edition. And as mum will be delighted when I will call her, to inform news … and will sigh at my memoirs on a case in our apartment full of books of A.Grin, A.Tolstoy and H.Wells.


And it is final, thanks Simone Moro. Thanks to a spark of its ability to find sense in senseless, at first sight, things, it has turned out to see my stories on the earth of Italy.





Когда-то девять лет назад я увидел свою первую книгу… Собственными глазами. Было весело и страшно. Девять лет! А кажется, что пролетело мгновение. Тогда я держал в руках тонкую брошюру и не мог осознать, что получилось чудо. Это было то, о чем я мечтал долгие годы. Осознание пришло много позже, когда однажды я обнаружил, что в доме не было ни одной книги. Триста экземпляров оказались подарены и проданы… в основном, конечно, подарены друзьям. Так что самому ничего не осталось.


И вот теперь в Италии я получил от книгоиздателей красивый аккуратный томик своих рассказов. «Colpevole d’alpinismo» - итальянские буквы непонятно курчавились словами. Алессандро Гонья и Алессандра Раджио помогли сделать так, что книга вышла здесь, в стране средиземноморья – под южным небом и пальмами, в вечном огне Колизея. Переводчик Микела Транини и книгоиздатель «Priuli & Verlucca» помогли сложить обстоятельства в линию моей мечты. Так, что теперь в городе Брессаноне, приехав для участия в IMS, я держал в руках свою книгу. Первую, которую издали другие люди, друзья. Они поверили мне, перевели русский текст на итальянский язык… и в итоге получилось что-то.


Обычно было по-другому. Я шел к другу Андрею Игумнову, который занимался версткой книги в добровольно-принудительном порядке :) Затем он подсказывал мне, в какую типографию нести материал. И сложив в пакет с трудом накопленные деньги я шел по указанному адресу чтобы торговаться и вымаливать для себя хоть какое-то приемлемое соотношение цены, количества и качества.


Что получилось теперь, наверно, не знает никто. Я – потому что не владею в должной мере итальянским языком. Эдиторы – потому что нет аналогов русскоязычной литературы. Книгоиздатели не в состоянии предсказать, будет ли интерес у людей к такому материалу… Но все равно, процесс пошел. И мне приятно думать, что отец, который всегда долбил меня талантами Пришвина и Паустовского, одобрительно хмыкнет, узнав об итальянском издании. И как обрадуется мама, когда я позвоню ей, сообщу новость… и вздохнет при моем воспоминании о шкафе в нашей квартире, полном собраний А.Грина, А.Толстого и Г.Уэллса.


И конечно же, спасибо Симоне Моро. Именно благодаря искре его способности находить смысл в бессмысленных, на первый взгляд, вещах, получилось увидеть мои рассказы на земле Италии.

2010-11-06

2010-11-05

информация к размышлению, ideas for thought



After some presentations and actions I arrived to IMS-hall today evening. The Korean delegation just invited me to participate in meeting with Reynhold Messner – in attempt to discover ideas, aims and usual time of Asian Piolet d’Or festiva. With hope to make him an visit in Seoul for ceremony. In my humble part was to show some few photos from Party. By my laptop.


What I did with pleasure. Koreans where very impressive  Messner get an interest for ascents of our teams and organization of Festival. Hopefully he’ll visit the fresh morning country. In my opinion it can give strong emotions and pleasure only.




Сегодня вечером после презентаций и тренировок я снова приехал в
IMS-холл. Корейская делегация попросила меня проучаствовать во встрече
с Рейнхольдом Месснером, дабы попытаться объяснить ему идеи и сроки
проведения Золотого Ледоруба Азии. С надеждой на то, что удастся
пригласить великого альпиниста в Сеул на одну из ежегодных
церемоний. Собственно, моя задача была скромной - показать несколько
фотографий с награждения. В моем компьютере. Что я и сделал с
удовольствием. А корейцы были очень убедительны :)
Месснер заинтересовался восхождениями наших команд и организационной
стороной фестиваля. Надеюсь, он решит посетить.страну утренней
свежести. Думаю, такой визит ему понравится и оставит сильные
впечатления.