2012-01-28

Camp 3. Лагерь 3



Having decided, that it is necessary to work on a new route, we have received many consultations as well as what to do. It appears, people know much better a snow condition, and a line to which should ascent … Thanks. But theoretical games for Simone and me had no sense. It was necessary to act, and when we have approached in Northern circus of Diamir glacier it became clear, that safe spending the night on a plateau is not expected. Well then we have got on a slope of Ganalo peak, and on one of rocky paws have arranged a platform. It has turned out funny and easy.

By the moment, I wish to deny here the information which has appeared on the Internet that the equipment of the previous expeditions has been found. I do not know, whence it happend… Except two bamboo landmarks more than ten years' old on a slope of Ganalo peak at height 5300 we found nothing.

Morning has found us on a twisting straight line on a way to so-called to «Golden gate». Well, it we so have christened a glacier which is falling down rather exactly between verticals seracs for clearness. To get on its narrow slope, we went eyes upwards when the road has broken the deep crack stretched extensively how many sufficed.

At first, having recollected the visual aid in the form of a film «Horizontal unlimit», I even wished to jump with two ice-axes in attack. However, then has understood, that am not strong enough to be a filmstar. Then the logic - having wandered to the left has triumphed and to the right we have dared at «knight's move» by northern part. The line has lain in dangerous affinity to a line of icefall, however, without risk.

Further all was interesting. Abrupt ice slopes have demanded climbing on forward teeths of crampons. Having overcome some such belts, we lighted up by the sun have got out on desired Northwest slope Nanga-Parbat. Here it was necessary to move only feet, to see the purpose and to trust in final sense of an event.

From the West blew into a biting wind. Despite of sun weather was cold. In one of the moments I have made out on a cheek at the friend a white stain. Fortunately, he was able to sharp out quickly this planned frosbite. And by 15.00 we have reached the bases of a rocky bastion at height of 6560 metres as has shown Garmin GPS. Evening was fine. Pressed nearby -35, flew a wind impulses … In the distance I saw Mazeno crest at which basis of 2400 m the Base camp more low settled down.

By the plan … and what plans! I saw a summit rige, and remembered Manaslu where with Samoilov have summited in 2006 without acclimatization. It would be a hit - eight thousand the metres, a new route, winter and the alpine style. However, Simone has decided not to risk, and to return to Base, to undertake storm without excessive pressure.

Therefore in the morning we have packed a camp, have dug all in a snow hole, and under beginning snowfall practically without visibility have begun descent. Thanks the my father which has learnt me to orient on landscape, were possible to be thrust precisely in the beginning of «Gold gate». Has worked so-called «anticipation» … and further it was simple - on forward teeths of crampons, bypassing crevasses, and by slopes of Ganalo peak at 16.15 Simone and I walked into Base camp … here my story interrupts in a word - PARADISE.

It would be desirable to wish good luck to a team of friends on slope К2! Ilyas Tukhvatullin, Evgeniy Vinogradsky, Lesha Bolotov, Vitaly Gorelik … and everybody. Brothers, be strong! We are together-together!

-------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------

Решив, что надо работать по новому маршруту, мы получили много консультаций как и что делать. Оказывается, люди знают гораздо лучше и состояние снега, и линию, которой надо подниматься… Спасибо. Но теоретические игры для Симоне и меня не имели смысла.

Предстояло действовать, и когда мы подошли в Северный цирк ледника Диамир, то стало ясно, что безопасной ночевки на плато не предвидится. Ну тогда мы полезли на склон пика Ганало, и на одной из скальных лап устроили площадку. Получилось забавно и спокойно.

Кстати, хочу здесь опровергнуть информацию, появившуюся в интернете, что было найдено снаряжение предыдущих экспедиций. Не знаю, откуда она взялась… Кроме двух бамбуковых вешек более чем десятилетней давности на склоне пика Ганало у высоты 5300 мы ничего не находили.

Утро застало нас на извилистой прямой по пути к так называемым «Золотым воротам». Ну, это мы так окрестили для ясности ледник, спадающий сравнительно ровно между вертикалей сераков. Чтобы попасть на его узкий склон, мы перли вверх, когда дорога оборвалась глубокой трещиной, простиравшейся во все стороны сколько хватало глаз.

По началу, вспомнив наглядное пособие в виде фильма «Горизонтальный беспредел», я даже хотел прыгать с двумя тяпками наперевес. Однако, затем понял, что киногероя из меня не выйдет. Тогда восторжествовала логика – побродив влево и вправо мы решились на «ход конем» по северной части. Трасса пролегла в опасной близости к линии обвалов, однако же, без риска.

Дальше все было интересно. Крутые ледовые склоны потребовали лазания на передних зубьях кошек. Преодолев несколько таких поясов, озаренные солнцем мы выбрались на вожделенный Северо-Западный склон Нанга-Парбат. Здесь надо было лишь передвигать ноги, видеть цель и верить в конечный смысл происходящего.

С Запада задувал резкий ветер. Несмотря на солнечную погоду было холодно. В один из моментов я разглядел на щеке у друга белое пятно. К счастью, ему удалось быстро оттереть планировавшееся обморожение. И к 15.00 мы достигли основания скального бастиона на высоте 6560 метров, как показал Гарминовский джипиэс. Вечер был прекрасен. Давило около -35, налетал ветер порывами… Вдали я видел гребень Мацено, у основания которого 2400 м ниже располагался Базовый лагерь.

По плану… а какие планы! Я видел предвершинный гребень, и вспоминал Манаслу, куда с Самойловым поднялись в 2006 году без акклиматизации. Это был бы хит – восемь тысяч метров, новый маршрут, зима и альпийский стиль. Однако, Симоне решил не рисковать, и вернуться в Базу, чтобы предпринять штурм без чрезмерного напряжения.

Поэтому утром мы упаковали бивак, закопали все в снежную яму, и под начинавшимся снегопадом практически без видимости начали спуск. Спасибо отцу, который научил меня ориентированию на местности, удалось воткнуться точно в начало «Золотых ворот». Сработало так называемое «упреждение»… и дальше было просто – на передних зубьях кошек, в обход трещин, и мимо склонов пика Ганало к 16.15 Симоне и я пришлепали в Базовый лагерь… здесь мой рассказ прерывается одним словом – РАЙ.

Хочется пожелать удачи команде друзей на склоне К2! Ильяс Тухватуллин, Евгений Виноградский, Леша Болотов, Виталий Горелик… и все. Ребята, держитесь, мы завас-завас!

2012-01-23

Friend. Друг




http://www.ecodibergamo.it

Dear Mario.

Thank you that we spent some expeditions together. You was strong friend, was able to support always, to smile on way, to smoke friendship cigarette, to share last food.

Sorry that I had no any feeling about strength accident in future. I shake your palm one month ago and went in Himalayas hoping to visit you in Lizzola soon.

You are in my heart always.


2012-01-19

Golden gate. Золотые ворота.




In the winter so it is difficult to keep mood! Weather, every day a terrible cold every day varies tears out from теля heat tatter to smear them on vicinities. The sea of snow around - unnatural live … also is not present desire to keep "afloat". Nanga-Parbat - improbable mountain in the sizes. And the person such tiny … but in me still is possibility to rejoice to the world, the my force and Simone’s smile. It is high - to clear road there where our existence is not provided.

The next trip from Base has turned out chaotic - weather has tinkled in ice locks! Hola! Also has rushed … in the Morning at 10 o'clock we have fastened favourite snowshoes, and have rushed on glaciers and moraines. I already described a way to Camp 1… it is necessary to specify a difference. Its each time should be stipulated Simone:

- Yes, Matteo, we are in Camp 1… the Polish. Now there was a sun, to breathe easier. We’ll rush to OUR Camp 1.

Poles have surprised with that everyone spent the night in the tent. And before our arrival from Base had not time to start climbing activities.

We, have fastened cats have habitually run across Kinshoffer couloir, have crossed a glacier, have gained height on a moraine, and were filled up in tent at height of 5250 metres. It was cold, however … we specially rushed here in search of the present winter! Or someone will tell, what it not so?!

At night roared so, that from these collapses rocks shivered. In the morning of a foot have again jumped into snowshoes. Was so many ice-falls further, that I have lost count … they were not so big, but to wind in search of road it was necessary as spaniels in search of game. Climbed somewhere, sliped between сераков, jumped through cracks, praying to all sacred flitted on snow bridges. And as a result by 14.00 have got out on a safe threshold at height 5550. From here it was visible to pass which in 1895 tried to cross Mummery, and it became clear, that the road is opened further.

The pleasure has been saddened by news which has knocked down even our proof optimism. On a crest of mountain Redorta nearby to Bergamo our friend Mario Merelli was lost. We participate in some projects together. I remembered, how on December, 17th, 2011, just only one month ago, it wished good luck in winter expedition, and sympathetically swung a head:

- You will return, it is obligatory to me in Lizzola… we will celebrate in my hotel - we will drink, we will smoke! Good luck!

And here now it did not become. And the house in Lizzola where was so warmly and sincerely, never any more will not be filled with its rolling bass mixed up with aroma of grappa…

- To me Mario dreamt, - it is sad has told Simone in the morning from a sleeping bag. - it is necessary to go down in Base Camp. I do not represent, as there his wife and mother now!

- To me too… Mario dreamt, - I have nodded, not looking in eyes to the friend. - give, we will check up road further… and we bring down.

Morning was freezing. Such cold with a wind… at easy overcast that I flew from the West … even to recollect did not want. Nevertheless, we have finished to height 5800, successfully having wagged between hung in heavens seracs - peak Ganalo and Nanga-Parbat compressed teeth over Diamir glacier. Having left deposit, in a beginning bad weather, that a chalk snow needles directly in the person, we had time to go down to darkness in Base camp.

What it is possible to tell now? We have executed a problem of an exit - have acclimatised, and have found humane pass through a belt seracs. Further rather quiet exit on the Northwest slope on which there is a chance to rise on Nanga’s shoulder to 7800 - on legendary Herman Boulle's traces is visible. It in plans. But except plans is still Paolo Valoti, our friend from Bergamo… with whom was Mario Merelli at the moment of death. Also it is possible to present, as it is heavy to it now. It would be desirable to be a number, to support. Take strong, seigneur Valoti!

--------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------

Зимой так трудно удержать настроение! Каждый день меняется погода, каждый день страшный холод выдирает из теля лохмотья тепла, чтобы размазать их по окрестностям. Море снега кругом – противоестественного живому… и нет желания удерживать себя «на плаву». Нанга-Парбат – невероятная по размерам гора. А человек такой крохотный… но во мне еще есть возможность радоваться миру, своей силе и улыбке Симоне. Это кайф – прокладывать дорогу там, где наше существование не предусмотрено.

Выход из Базы получился сумбурным – погода звякнула в ледяные замки! Айда! И понеслось… Утром в 10 часов мы нацепили любимые снегоступы, и ринулись по ледникам и моренам. Путь в Лагерь 1 я уже описывал… следует уточнить разницу. Ее каждый раз приходилось оговаривать Симоне:

- Да, Маттео, мы в Лагере 1… польском. Теперь вышло солнце, дышать легче. Погребем в СВОЙ Лагерь 1.

Поляки удивили тем, что каждый ночевал в своей палатке. И до нашего прибытия из Базы еще не успели приступить к выполнению своих задач.

Мы же, нацепили кошки привычно пробежали поперек кулуара Киншофера, пересекли ледник, набрали высоту по морене, и завалились в палатку на высоте 5250 метров. Было холодно, однако… мы специально мчались сюда в поисках настоящей зимы! Или кто-то скажет, что это не так?!

Ночью грохотало так, что от этих обвалов тряслись скалы. Утром ноги снова впрыгнули в снегоступы. Дальше было столько ледопадов, что я сбился со счета… они были невысокими, но петлять в поисках дороги пришлось как спаниэлям в поисках дичи. Лезли куда-то, проскальзывали между сераков, прыгали через трещины, молясь всем святым порхали по снежным мостам. И в итоге к 14.00 выбрались на безопасный порог на высоте 5550. Отсюда было видно до перевала, который в 1895 году пытался пересечь Маммери, и стало понятно, что дорога дальше открыта.

Радость была омрачена новостью, которая подкосила даже наш стойкий оптимизм. На гребне горы Редорта неподалеку от Бергамо погиб наш друг Марио Мерелли. Мы участвовали вместе в нескольких проектах. Я вспомнил, как 17 декабря 2011 года, всего лишь месяц назад, он желал удачи в зимней экспедиции, и сочувственно качал головой:

- Вернешься, обязательно ко мне в Лиццолу… отметим в моей гостинице – выпьем, покурим! Удачи!

И вот теперь его не стало. А дом в Лиццоле, где было так тепло и душевно, никогда не больше не наполнится его рокочущим басом вперемешку с ароматом граппы…

- Мне снился Марио, - печально сказал Симоне утром из спального мешка. – Надо спускаться в Базу. Я не представляю, как там его жена и мать теперь!

- Мне тоже… снился Марио, - кивнул я, не глядя в глаза приятелю. – Давай, проверим дорогу дальше… и валим.

Утро было вымораживающим. Такого холода с ветром… при легкой облачности, что налетала с запада… я даже вспоминать не хотел. Тем не менее, мы доработали до высоты 5800, удачно вильнув между нависшими в небесах сераками – пик Ганало и Нанга-Парбат сжимали зубы над ледником Диамир. Оставив заброску, в начинавшейся непогоде, что мела снежными иглами прямо в лицо, мы успели до темноты спуститься в Базовый лагерь.

Что можно сказать теперь? Задачу выхода мы выполнили – акклиматизировались, и отыскали гуманный проход сквозь пояс сераков. Дальше виден сравнительно спокойный выход на Северо-Западный склон, по которому есть шанс подняться на плечо Нанги к 7800 – на следы легендарного Германа Буля. Это в планах. Но кроме планов есть еще Паоло Валоти, наш друг из Бергамо… с кем был Марио Мерелли в момент гибели. И можно представить, как тяжело ему теперь. Хочется быть рядом, поддержать. Крепитесь, сеньор Валоти!

2012-01-17

Утро/ Morning




Вчера вечером погода резко наладилась. Глубокое чистое небо, красота вокруг. Мы в 10 часов отправляемся с Симоне! Все хорошо. Мы готовы и радостны!

Всем удачи!



Yesterday evening the weather became much more better. Deep clear sky... the view is very nice!
At 10 in the morning we with Simone will go up to the mountains. All is OK. We are ready and glad!

Good luck!



ps.

Ссылка/one nice link

2012-01-16

Snow. Снег



So... morning is under fog and shadow. During the night we keept 15 sm snow in Base camp, and decide to wait for less avalanche condition. But polish climbers went up. Hope, they will be o'key.
Итак, утро Базового лагеря началось в тумане и мраке. За прошедшую ночь на поляну легло 15 см снегаб и мы решили выжидать пока не снизится лавинная опасность. Однако, польские альпинисты отправились наверх. Надеюсь, все будет хорошо.

2012-01-13

North Diamir cuwm. Северный исток Диамира.




Weather kept the good. From the north has pressed a strong wind on tops, and in local conditions it means a strong cold and the clear sky. That is, possibility of avalanches - that has most of all frightened us on winter expedition on Gasherbrum-2, was low. But for the present it was not clear, that, actually, ourselves want from ourselves … and from winter mountaineering. To reach the top - yes! But - AS?

The matter is that already couple of months us with Simone was not left by thoughts on search of the new. As I already wrote - Nanga-Parbat, it is mountain of exploration. Here and me too it would be desirable to rummage in itself, to be imposed by soul on this Himalayan giant.

Once I climebd this mountain… but in so faceless and unpleasant atmosphere that it was possible to consider, that I there was not… Therefore, I have gone to expedition of winter of the beginning of 2012 with perfect a specific goal - that it has appeared interestingly.

For this purpose it was necessary to strain crinkles, and to think … here, for example, a beautiful slope in the Northwest. Not too difficult, not too abrupt. I am a lot of years thought, that there already there is a route, but having started to collect the full information, has found out, that while there is empty. In sense, attempt has been undertaken in 2000 by Messner team but to 7500 metres.

Therefore, now, having come to bottom Nanga-Parbat, we have gone on acclimatisation and investigation of a way to Northern circus of glacier Diamir. Along peak Ganalo of detours bottomice-fall it was not looked through, and consequently we have crossed Kinshoffer couloir on slope of Nanga. Get impressive from blackness and a steepness of winter ice, Simone and I have crossed a glacier through a zone of cracks, and on a moraine along slopes Ganalo have risen on following "pillow". The camp place on 5250 m has appeared safe, and night, as well as it is necessary - chilling I smother. Thank God, that the sleeping bag «Solar Flare» of Simone hardly was warmer than mine "Ultra-light", and having nestled to the friend, I have managed decently to have a sleep.

Morning has shown, that the world is not adjusted to support ours long plans. Around there was a fog, and snow began. Friday the Thirteenth – what to speak! Therefore, we with Simone have accurately and amicably fallen down downwards, in Base. Let us wait and see. but already now it is clear, that very much it would be desirable to try to leave on that Northwest slope, and to try to reach top.

Good luck!

----------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------

Погода держалась хорошей. С севера надавил сильный ветер по верхам, а в местных условиях это означает сильный холод и ясное небо. То есть, возможность лавин – что больше всего напугало нас в зимней экспедиции на Гашербрум-2, была низкой. Но пока еще было не ясно, что, собственно, мы сами хотим от себя… и от зимнего альпинизма. Достичь вершины – да! Но – КАК?

Дело в том, что уже пару месяцев нас с Симоне не оставляли мысли по поиску нового. Как я уже писал – Нанга-Парбат, это гора открытий. Вот и мне тоже хотелось покопаться в самом себе, наложиться душой на этот гималайский гигант.

Однажды мне удалось подняться на эту гору… но в столь безликой и неприятной атмосфере, что можно было считать, что я там не был… Поэтому, в экспедицию зимы начала 2012 года я отправился с совершенно конкретной целью – чтобы оказалось интересно.

Для этого пришлось напрячь извилины, и подумать… вот, к примеру, красивый склон на Северо-Западе. Не слишком сложный, не слишком крутой. Много лет я думал, что там уже есть маршрут, но начав собирать полную информацию, выяснил, что пока там пусто. В смысле, попытка была предпринята в 2000 году командой Месснера, но лишь до 7500 метров.

Поэтому, теперь, придя к подножию Нанга-Парбат, мы отправились на акклиматизацию и разведку пути в Северный цирк ледника Диамир. Вдоль пика Ганало обходов нижнего ледопада не просматривалось, и поэтому мы пересекли кулуар Киншофера на склоне Нанги. Подивясь на черноту и крутизну зимнего льда, Симоне и я пересекли ледник через зону трещин, и по морене воль склонов Ганало поднялись на следующую «подушку». Место бивака на 5250 м оказалось безопасным, а ночь, как и положено – леденящей душу. Слава Богу, что спальный мешок «Солар Флэйр» у Симоне был чуть теплее моего «Ультра-лайта», и прижавшись к приятелю, я умудрился прилично поспать.

Утро показало, что мир не настроен поддерживать наши далекоидущие планы. Вокруг был туман, и начинался снег. Пятница Тринадцатое, что уж говорить! Поэтому, мы с Симоне четко и дружно свалили вниз, в Базу. Поживем – увидим. Но уже теперь понятно, что очень хочется попытаться выйти на тот Северо-Западный склон, и постараться дойти до вершины.

Всем удачи!