2012-01-19

Golden gate. Золотые ворота.




In the winter so it is difficult to keep mood! Weather, every day a terrible cold every day varies tears out from теля heat tatter to smear them on vicinities. The sea of snow around - unnatural live … also is not present desire to keep "afloat". Nanga-Parbat - improbable mountain in the sizes. And the person such tiny … but in me still is possibility to rejoice to the world, the my force and Simone’s smile. It is high - to clear road there where our existence is not provided.

The next trip from Base has turned out chaotic - weather has tinkled in ice locks! Hola! Also has rushed … in the Morning at 10 o'clock we have fastened favourite snowshoes, and have rushed on glaciers and moraines. I already described a way to Camp 1… it is necessary to specify a difference. Its each time should be stipulated Simone:

- Yes, Matteo, we are in Camp 1… the Polish. Now there was a sun, to breathe easier. We’ll rush to OUR Camp 1.

Poles have surprised with that everyone spent the night in the tent. And before our arrival from Base had not time to start climbing activities.

We, have fastened cats have habitually run across Kinshoffer couloir, have crossed a glacier, have gained height on a moraine, and were filled up in tent at height of 5250 metres. It was cold, however … we specially rushed here in search of the present winter! Or someone will tell, what it not so?!

At night roared so, that from these collapses rocks shivered. In the morning of a foot have again jumped into snowshoes. Was so many ice-falls further, that I have lost count … they were not so big, but to wind in search of road it was necessary as spaniels in search of game. Climbed somewhere, sliped between сераков, jumped through cracks, praying to all sacred flitted on snow bridges. And as a result by 14.00 have got out on a safe threshold at height 5550. From here it was visible to pass which in 1895 tried to cross Mummery, and it became clear, that the road is opened further.

The pleasure has been saddened by news which has knocked down even our proof optimism. On a crest of mountain Redorta nearby to Bergamo our friend Mario Merelli was lost. We participate in some projects together. I remembered, how on December, 17th, 2011, just only one month ago, it wished good luck in winter expedition, and sympathetically swung a head:

- You will return, it is obligatory to me in Lizzola… we will celebrate in my hotel - we will drink, we will smoke! Good luck!

And here now it did not become. And the house in Lizzola where was so warmly and sincerely, never any more will not be filled with its rolling bass mixed up with aroma of grappa…

- To me Mario dreamt, - it is sad has told Simone in the morning from a sleeping bag. - it is necessary to go down in Base Camp. I do not represent, as there his wife and mother now!

- To me too… Mario dreamt, - I have nodded, not looking in eyes to the friend. - give, we will check up road further… and we bring down.

Morning was freezing. Such cold with a wind… at easy overcast that I flew from the West … even to recollect did not want. Nevertheless, we have finished to height 5800, successfully having wagged between hung in heavens seracs - peak Ganalo and Nanga-Parbat compressed teeth over Diamir glacier. Having left deposit, in a beginning bad weather, that a chalk snow needles directly in the person, we had time to go down to darkness in Base camp.

What it is possible to tell now? We have executed a problem of an exit - have acclimatised, and have found humane pass through a belt seracs. Further rather quiet exit on the Northwest slope on which there is a chance to rise on Nanga’s shoulder to 7800 - on legendary Herman Boulle's traces is visible. It in plans. But except plans is still Paolo Valoti, our friend from Bergamo… with whom was Mario Merelli at the moment of death. Also it is possible to present, as it is heavy to it now. It would be desirable to be a number, to support. Take strong, seigneur Valoti!

--------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------

Зимой так трудно удержать настроение! Каждый день меняется погода, каждый день страшный холод выдирает из теля лохмотья тепла, чтобы размазать их по окрестностям. Море снега кругом – противоестественного живому… и нет желания удерживать себя «на плаву». Нанга-Парбат – невероятная по размерам гора. А человек такой крохотный… но во мне еще есть возможность радоваться миру, своей силе и улыбке Симоне. Это кайф – прокладывать дорогу там, где наше существование не предусмотрено.

Выход из Базы получился сумбурным – погода звякнула в ледяные замки! Айда! И понеслось… Утром в 10 часов мы нацепили любимые снегоступы, и ринулись по ледникам и моренам. Путь в Лагерь 1 я уже описывал… следует уточнить разницу. Ее каждый раз приходилось оговаривать Симоне:

- Да, Маттео, мы в Лагере 1… польском. Теперь вышло солнце, дышать легче. Погребем в СВОЙ Лагерь 1.

Поляки удивили тем, что каждый ночевал в своей палатке. И до нашего прибытия из Базы еще не успели приступить к выполнению своих задач.

Мы же, нацепили кошки привычно пробежали поперек кулуара Киншофера, пересекли ледник, набрали высоту по морене, и завалились в палатку на высоте 5250 метров. Было холодно, однако… мы специально мчались сюда в поисках настоящей зимы! Или кто-то скажет, что это не так?!

Ночью грохотало так, что от этих обвалов тряслись скалы. Утром ноги снова впрыгнули в снегоступы. Дальше было столько ледопадов, что я сбился со счета… они были невысокими, но петлять в поисках дороги пришлось как спаниэлям в поисках дичи. Лезли куда-то, проскальзывали между сераков, прыгали через трещины, молясь всем святым порхали по снежным мостам. И в итоге к 14.00 выбрались на безопасный порог на высоте 5550. Отсюда было видно до перевала, который в 1895 году пытался пересечь Маммери, и стало понятно, что дорога дальше открыта.

Радость была омрачена новостью, которая подкосила даже наш стойкий оптимизм. На гребне горы Редорта неподалеку от Бергамо погиб наш друг Марио Мерелли. Мы участвовали вместе в нескольких проектах. Я вспомнил, как 17 декабря 2011 года, всего лишь месяц назад, он желал удачи в зимней экспедиции, и сочувственно качал головой:

- Вернешься, обязательно ко мне в Лиццолу… отметим в моей гостинице – выпьем, покурим! Удачи!

И вот теперь его не стало. А дом в Лиццоле, где было так тепло и душевно, никогда не больше не наполнится его рокочущим басом вперемешку с ароматом граппы…

- Мне снился Марио, - печально сказал Симоне утром из спального мешка. – Надо спускаться в Базу. Я не представляю, как там его жена и мать теперь!

- Мне тоже… снился Марио, - кивнул я, не глядя в глаза приятелю. – Давай, проверим дорогу дальше… и валим.

Утро было вымораживающим. Такого холода с ветром… при легкой облачности, что налетала с запада… я даже вспоминать не хотел. Тем не менее, мы доработали до высоты 5800, удачно вильнув между нависшими в небесах сераками – пик Ганало и Нанга-Парбат сжимали зубы над ледником Диамир. Оставив заброску, в начинавшейся непогоде, что мела снежными иглами прямо в лицо, мы успели до темноты спуститься в Базовый лагерь.

Что можно сказать теперь? Задачу выхода мы выполнили – акклиматизировались, и отыскали гуманный проход сквозь пояс сераков. Дальше виден сравнительно спокойный выход на Северо-Западный склон, по которому есть шанс подняться на плечо Нанги к 7800 – на следы легендарного Германа Буля. Это в планах. Но кроме планов есть еще Паоло Валоти, наш друг из Бергамо… с кем был Марио Мерелли в момент гибели. И можно представить, как тяжело ему теперь. Хочется быть рядом, поддержать. Крепитесь, сеньор Валоти!

No comments:

Post a Comment

оставьте Ваш комментарий

  • copyright © http://urubko.blogspot.com/