2012-01-28

Camp 3. Лагерь 3



Having decided, that it is necessary to work on a new route, we have received many consultations as well as what to do. It appears, people know much better a snow condition, and a line to which should ascent … Thanks. But theoretical games for Simone and me had no sense. It was necessary to act, and when we have approached in Northern circus of Diamir glacier it became clear, that safe spending the night on a plateau is not expected. Well then we have got on a slope of Ganalo peak, and on one of rocky paws have arranged a platform. It has turned out funny and easy.

By the moment, I wish to deny here the information which has appeared on the Internet that the equipment of the previous expeditions has been found. I do not know, whence it happend… Except two bamboo landmarks more than ten years' old on a slope of Ganalo peak at height 5300 we found nothing.

Morning has found us on a twisting straight line on a way to so-called to «Golden gate». Well, it we so have christened a glacier which is falling down rather exactly between verticals seracs for clearness. To get on its narrow slope, we went eyes upwards when the road has broken the deep crack stretched extensively how many sufficed.

At first, having recollected the visual aid in the form of a film «Horizontal unlimit», I even wished to jump with two ice-axes in attack. However, then has understood, that am not strong enough to be a filmstar. Then the logic - having wandered to the left has triumphed and to the right we have dared at «knight's move» by northern part. The line has lain in dangerous affinity to a line of icefall, however, without risk.

Further all was interesting. Abrupt ice slopes have demanded climbing on forward teeths of crampons. Having overcome some such belts, we lighted up by the sun have got out on desired Northwest slope Nanga-Parbat. Here it was necessary to move only feet, to see the purpose and to trust in final sense of an event.

From the West blew into a biting wind. Despite of sun weather was cold. In one of the moments I have made out on a cheek at the friend a white stain. Fortunately, he was able to sharp out quickly this planned frosbite. And by 15.00 we have reached the bases of a rocky bastion at height of 6560 metres as has shown Garmin GPS. Evening was fine. Pressed nearby -35, flew a wind impulses … In the distance I saw Mazeno crest at which basis of 2400 m the Base camp more low settled down.

By the plan … and what plans! I saw a summit rige, and remembered Manaslu where with Samoilov have summited in 2006 without acclimatization. It would be a hit - eight thousand the metres, a new route, winter and the alpine style. However, Simone has decided not to risk, and to return to Base, to undertake storm without excessive pressure.

Therefore in the morning we have packed a camp, have dug all in a snow hole, and under beginning snowfall practically without visibility have begun descent. Thanks the my father which has learnt me to orient on landscape, were possible to be thrust precisely in the beginning of «Gold gate». Has worked so-called «anticipation» … and further it was simple - on forward teeths of crampons, bypassing crevasses, and by slopes of Ganalo peak at 16.15 Simone and I walked into Base camp … here my story interrupts in a word - PARADISE.

It would be desirable to wish good luck to a team of friends on slope К2! Ilyas Tukhvatullin, Evgeniy Vinogradsky, Lesha Bolotov, Vitaly Gorelik … and everybody. Brothers, be strong! We are together-together!

-------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------

Решив, что надо работать по новому маршруту, мы получили много консультаций как и что делать. Оказывается, люди знают гораздо лучше и состояние снега, и линию, которой надо подниматься… Спасибо. Но теоретические игры для Симоне и меня не имели смысла.

Предстояло действовать, и когда мы подошли в Северный цирк ледника Диамир, то стало ясно, что безопасной ночевки на плато не предвидится. Ну тогда мы полезли на склон пика Ганало, и на одной из скальных лап устроили площадку. Получилось забавно и спокойно.

Кстати, хочу здесь опровергнуть информацию, появившуюся в интернете, что было найдено снаряжение предыдущих экспедиций. Не знаю, откуда она взялась… Кроме двух бамбуковых вешек более чем десятилетней давности на склоне пика Ганало у высоты 5300 мы ничего не находили.

Утро застало нас на извилистой прямой по пути к так называемым «Золотым воротам». Ну, это мы так окрестили для ясности ледник, спадающий сравнительно ровно между вертикалей сераков. Чтобы попасть на его узкий склон, мы перли вверх, когда дорога оборвалась глубокой трещиной, простиравшейся во все стороны сколько хватало глаз.

По началу, вспомнив наглядное пособие в виде фильма «Горизонтальный беспредел», я даже хотел прыгать с двумя тяпками наперевес. Однако, затем понял, что киногероя из меня не выйдет. Тогда восторжествовала логика – побродив влево и вправо мы решились на «ход конем» по северной части. Трасса пролегла в опасной близости к линии обвалов, однако же, без риска.

Дальше все было интересно. Крутые ледовые склоны потребовали лазания на передних зубьях кошек. Преодолев несколько таких поясов, озаренные солнцем мы выбрались на вожделенный Северо-Западный склон Нанга-Парбат. Здесь надо было лишь передвигать ноги, видеть цель и верить в конечный смысл происходящего.

С Запада задувал резкий ветер. Несмотря на солнечную погоду было холодно. В один из моментов я разглядел на щеке у друга белое пятно. К счастью, ему удалось быстро оттереть планировавшееся обморожение. И к 15.00 мы достигли основания скального бастиона на высоте 6560 метров, как показал Гарминовский джипиэс. Вечер был прекрасен. Давило около -35, налетал ветер порывами… Вдали я видел гребень Мацено, у основания которого 2400 м ниже располагался Базовый лагерь.

По плану… а какие планы! Я видел предвершинный гребень, и вспоминал Манаслу, куда с Самойловым поднялись в 2006 году без акклиматизации. Это был бы хит – восемь тысяч метров, новый маршрут, зима и альпийский стиль. Однако, Симоне решил не рисковать, и вернуться в Базу, чтобы предпринять штурм без чрезмерного напряжения.

Поэтому утром мы упаковали бивак, закопали все в снежную яму, и под начинавшимся снегопадом практически без видимости начали спуск. Спасибо отцу, который научил меня ориентированию на местности, удалось воткнуться точно в начало «Золотых ворот». Сработало так называемое «упреждение»… и дальше было просто – на передних зубьях кошек, в обход трещин, и мимо склонов пика Ганало к 16.15 Симоне и я пришлепали в Базовый лагерь… здесь мой рассказ прерывается одним словом – РАЙ.

Хочется пожелать удачи команде друзей на склоне К2! Ильяс Тухватуллин, Евгений Виноградский, Леша Болотов, Виталий Горелик… и все. Ребята, держитесь, мы завас-завас!

1 comment:

  1. Когда я смотрел (да и смотрю сейчас иногда) фильмы об альпинизме или путешествиях по Антарктиде, я всегда удивлялся тому, почему режиссеры "не одевают" шапок на актеров. Ведь это нереально.
    Но на фото в этой заметке вы оба без шапок - при температуре минус 35 градусов. Вам, правда, не холодно?

    ReplyDelete

оставьте Ваш комментарий

  • copyright © http://urubko.blogspot.com/