2012-07-23

Ideal mount for the ideal purpose. Идеальная гора для идеальной цели.

The highest top of the world – it is one. As though each of us did сoncern the Everest, «objectivity» of this mountain stay above any ambitions, money, intrigues and happiness. It simply is. A black pyramid which has been created much thousand years ago during an epoch of formation of the Himalayas. When the peninsula Hindustan, having broken away from Antarctica, has propped up Asia, and has started to compress rocks in huge folds, this point of a terrestrial surface has appeared is uplifted to the sky above the others. And in it not its merit, not defect… is simple - it is.
Ideal mountain for the ideal purpose. It is possible to speak about aspirations of trailblazers much. Here the mountaineering history, history of human relations, destinies was created. Once - Norton, Mallory, then - Wilson, Hunt, Tenzing, Hillary, after - Bonington, Messner … on these pages not to re-read all names. Everyone aspired to «to the third pole of the world with the purposes and thoughts… and «objectivity» of top became the higher judge for the elite. Or - or. Has reached, has not reached. It was realised, it was not realised.
Therefore, I long thought before to dare at this step. It is necessary to know precisely, that waits at height of 8000 meters, it is necessary to believe, that friends that forces for this madness will suffice, that… oh will not bring! Yes it is a lot of these накруток on brains. Now feelings become similar to a steel edge of a sword… no any doubts. It is important to know, on what has dared. Because the price of the Everest is madly great … as all way along in a chain of tops.
Ascension to the Everest in the Alpine style on a new route.
For such project preparation during in a year, and that is not enough. For such project preparation during a life – is just right. And for myself I have outlined something.

1. Rock-climbing Valgua 7a. (April-June)
During the spring was recovering for rock-climbing just after hi-altitude expedition. As a training before good ways in mountains 3000-4000 m is necessary to rise level till 7a.

2. New step in Tian-Shan. (June-August)
Just after rock-climbing trainings on the north of Italy I return back to Kazkhstan. In my plan is recovering for my self the closest areas of Tian-Shan mountains as the "Tuyuk-Su" and "Talgar" valleys during June-August. There was my mountaineering school on 1993-1998, close to Almaty city. It were very popular areas in Soviet period of alpinism. But after many years I get something new for my mind from western mountaineering, and like to explore my "school" again - with new expirience. With friends am planning to repeat many interesting difficult routes on mountains 3500-4500, and try to open some new lines there. During summer 2012.

3. Ushba - way of explorers. (September)
In my humble opinion is the most inpressive mountain of Caucasus. During the XIX centure to Caucasus arrived some european explorers. And I like to attempt to fallow thier steps. Is very interesting for me, how become famouse huge Caucasus bastions in european community. In case of luck will arrive some of my friends and we will organize something as a Mountaineering festival - just for our own pleasure. In view how was going discover in classical alpinism. In my
personal wish is to try for new route by face of Ushba in September 2012.

4. Kalimnos Rock-climbing Festival 7b. (September)
For attention, control and help under the strong rock-climbers is possibility to rise the level till 7b. Is it possible for me in this year? After years of hi-altitude expeditions, getting many traumas, loosing power of young age.

5. Functional press. (November-February)
With good experience of technical ascents and enough well rock-climbing is important to concentrate for physical power. In this reason could be better to spend some cold month for run, ski-alpinism, long trips and speed ascents. Are important technical climbs in winter condition in Alpes Orobie and Zailiyskiy Ala-Tau range. It can be necessary step just before Himalayan spring.

6. Everest 2013 spring – attempt for first new line in alpine style. (March-May)
I hope to open new route in alpine style on the hiest mountain of the world. It can happend as a additional page of total project "New-8000". Just now is the Idea only. And I like to be humble, don't tell too much, but... just discover my power. It was my longest-time idea. I will try to understand - did somebody before new route in alpine style on Everest or not?
---------------------------------------------
-----------------------------------------
Высочайшая вершина мира – она одна. Как бы каждый из нас не относился к Эвересту, «объективность» горы выше всяких амбиций, денег, склочничества и счастья. Она просто есть. Черная пирамида, которая была создана много тысяч лет назад в эпоху формирования Гималаев. Когда полуостров Индостан, отколовшись от Антарктиды, подпер Азию, и начал сжимать горные породы в гигантские складки, эта точка земной поверхности оказалась вознесена к небу выше остальных. И в этом не заслуга ее, не порок… Просто – она есть.
Идеальная гора для идеальной цели. Много можно говорить об устремлениях первопроходцев. Здесь творилась история альпинизма, история человеческих отношений, судеб. Когда-то – Нортон, Мэллори, затем – Уилсон, Хант, Тенсинг, Хилари, после – Бонингтон, Месснер… всех имен на этих страницах не перечесть. Каждый стремился к «третьему полюсу мира со своими целями и мыслями… и «объективность» вершины становилась высшим судьей для избранных. Или – или. Достиг, не достиг. Реализовался, не реализовался.
Поэтому, я долго думал, прежде, чем решиться на подобный шаг. Надо точно знать, что ждет на высоте 8000 метров, надо верить, что не подведут друзья, что хватит сил для подобного безумия, что… ох! да много же этих накруток на мозги. Сейчас чувства становятся подобными стальному лезвию меча… и никаких сомнений. Важно знать, на что решился. Потому что цена Эвереста безумно велика… как весь путь, длинною в цепь вершин.
Восхождение на Эверест в альпийском стиле по новому маршруту.
Для такого проекта подготовка длинною в год, и то мало. Для такого проекта подготовка длинною в жизнь – в самый раз. Но для себя я набросал кое-что.

1. Скалолазание Валгуа 7а. (Апрель-Июнь)
В течение весенних месяцев следовало восстановиться после высотной экспедиции. Как тренировка для скальных восхождений на вершины 3000-4000 м нужно было поднять уровень до 7а

2. Новый шаг в Тянь-Шань. (Июнь- Август)
После скальных тренировок на севере Италии, я вернулся в Казахстан. В июне-августе планирую для себя новое открытие районов Туюксу и Талгар, что в горах Заилийского Ала-Тау. В советское время эти ущелья были очень привлекательны для восходителей Советского Союза, сюда приезжало много людей делать первые шаги к вершинам. Северный Тянь-Шань стал моей школой альпинизма в 1993-1998 годах. Несколько позже удалось получить кое-что от Западной системы. И теперь летом 2012 года хочу кинуть взгляд на ущелье, где я начинал тренироваться – с новым опытом, приобретенным в Европе и Гималаях. С друзьями по альпинистской секции «The North Face» планирую прохождение сложных интересных линий и новых маршрутов на вершины 3500-4000 метров.

3. Ушба – путями первопроходцев. (Сентябрь)
Для меня Ушба самая яркая вершина на Кавказе. В течение XIX века эти горы посетили европейские экспедиций, которые ставили своей целью открытие нового. Мне интересно пройти их путями, вспомнить, как западные альпинисты исследовали Кавказ. В лучшем случае со мной в Грузию приедут друзья, с которыми мы хотим организовать небольшой Горный фестиваль в стиле классического альпинизма, его развития. Для себя я лелею мечту проложить новый маршрут по Южной стене Ушбы в сентябре 2012 года.

4. Скальный фестиваль на Калимносе 7b. (Сентябрь)
Пользуясь возможностью контроля и помощи со стороны сильных скалолазов есть возможность поднять уровень до 7b. Удастся ли в этом году? После многих лет высотных экспедиций, получения многих травм, утраты энергии молодости.

5. Функциональный пресс самому себе. (Ноябрь-Февраль)
После достаточного опыта технических восхождений и приличного скального уровня необходимо сконцентрироваться на физической подготовке. По этой причине надо будет употребить холодные месяцы на бег, ски-альпинизм, длинные походы, и скоростные восхождения. Интересны технические восхождения в зимних условиях в Альпах Оробие и Заилийском Ала-Тау. Это будет важной ступенью перед поездкой в Гималаи.

6. Эверест 2013 – попытка первого нового маршрута в альпийском стиле. (Март-Май)

Надеюсь попытаться проложить новый маршрут в альпийском стиле на высочайшую вершину мира. Может получиться первая линия такого рода – как этап проекта «New 8000». Пока это только идея… правда, рожденная лет двадцать назад. Интересно узнать, делал ли кто-то подобное?

2012-07-19

Pain. Боль.


With a pain has learnt a heavy message from caucasus. Light memory to good guys!


With Simone and Alexander Chechulin are going to go to Georgia in September. For ascension attempt for Ushba. It is very interesting mountain … but bloody. How to act, beforehand knowing, what you leave in a risky way?! Much dares with hope of success, but in a breast always there will be a choice pain. Be strong, friends from Ukrania!
Here in Almaty it is necessary to train much. Simone is also rigidly trains in Italy. Will save us the sky from errors on routes!
-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------
С болью узнал тяжелую весть с Кавказа. Светлая память хорошим ребятам!


Мы с Симоне и Александром Чечулиным собираемся ехать в Грузию в сентябре. Для попытки восхождения на Ушбу. Это очень интересная гора… но кровавая. Как поступить, наперед зная, что уходишь в рискованный путь?! Многое решается с надеждой на успех, но в груди всегда останется боль выбора. Украинцы, крепитесь, пожалуйста!
Здесь в Алматы приходится много тренироваться. Симоне тоже жестко тренируется в Италии. Да убережет нас небо от ошибок на маршрутах!

2012-07-12

Crazy Sunday. Чумовое воскресенье.



текст песни Алиса - Все это Рок-н-ролл

Here so the July has come. It would be desirable all and at once. Was not enough time as always. Therefore, it was necessary to strain crinkles and feet with hands in search of the interesting decision. It has appeared the formula «Four in one» … but give one after another.
There is at me friend Vladimir Kolmagorov. Lives in the neighbourhood in microdistrict Mamyr-2, and works on thermal power station-2 in a role of the electrician here fifteen or twenty years. The guy is keen on a photo and mountains, but to understand to its normal modern person it is possible hardly. Remember, at O’Henry there is a story about Old Jerome from breed of People-scaffolds on which there is all World? And so Vladimir is from them. And all distributes free of charge all - to children self-made small houses from matches, to friends jam with kvass and scanners with printers. If he somewhere is lost, it means, that he helps acquaintances to repair the crane or to put new a plinth… and sometimes makes to the friend (for example, me) a campus-board for trainings.
In general, having learnt, that I am going to repair windows in a small house in Tuyuksu of our alpine-team TheNorthFace, Vladimir as nervouse have come tearing along at nine o'clock in the evening, have presented a cylinder of liquid polyfoam, a heap of screws. And as has dashed away.
Saturday morning I have miraculously spent on rocks. Unpowered completely. The pain in muscles was the real, and it would be desirable silently to lay down … or to sit down in auto to Tuyuksu. A some of friends promised to pick up me for road upward, however after a call by phone was found out, that their trip was cancelled. And with heavy backpack I slowly also am sad have started wandering uphill. Passed Medeo, has passed the Dam and Gorelnik… as suddenly nearby has braked a jeep, and therefrom in a voice of Viacheslav Suschenko have taken an interest, by which reason here I do, and whether I wish to sweep by the car.
- And that, can, you from training to distract it is impossible?
My answer was weak, but assured. What to train today there is enough. Slavka went with the friend for an ascension on a bastion of Oktyabrenok peak, and has brought up me in Туюксу. Otherwise, probably, I modestly would die somewhere in a way.
And so even there were forces to drink Vermouth glass for health of all car-drivers. And I full of romanticism repaired windows, went on slek-lajnu, and admired greens around. Towards evening from a city friends have started to arrive. Sofico, Alexandr, Vladimir, Katya … any loud Russians from Kursk have come to show the optimism. The gorge filled with a life and mountaineering ambitions. It would be desirable to correspond somehow.
 
«Four in one». Having started from Tuyuksu at three o'clock in the morning, Чечулин and I have risen under a bastion of Asker peak. The road is very interesting and safe if not to wag to the right-to the left, and to climb strictly on an edge. This 2B have flown by on one breath. By then from below from dark-dark terrible-terrible couloir the team of our friends :) Sayar and Azat from "Kazkommertsbank", Vladimir the neighbour, and Ekaterina were tightened. Therefore Sanek and I, having gone down from top, have risen with them once again on a route 1B.
Beauty around were marvellous. Day promised to be wonderful. In the distance at the basis of a crest of Oktyabrenok peak was possible to see the tiny orange point - that was visible a jacket of Sofia Yuzeeva. She waited for us with Chechulin for a following feat.
An hour later, having been out of breath, we have run up there.
- Who from us entirely the route did not climb as a leader? - I have taken an interest, dooming myself on a failure.
- By Entirely? I did not climb, - was inspired Sofia. – Just parts only.
- Then we take away a backpack from you, and you climb the first.
 
As it was found out later - the decision it was precipitate. The professor and I have died under havy backpacks, trying to keep up, fallowing girl. It easily and easy flitted on rocks, pulled discontentedly a cord when we too braked its flight. Rocks were reliable, weather - warm, the insurance was to organize enough on rocky ledges. And in hour and fifty minutes, covering the 3A route, we already admired from top a panorama of foothills of Zailijsky Ala-Tau range.
- There is still a water? - Alexander has rapaciously taken an interest. – To me as to the Director of Department "Alageum-group" to drink please!
- Tea is in a thermos … last drops.
Somehow on turned in paws our Trinity has gone down to the basis of the Western bastion of Octyabrenk peak. Here one year ago we with Boris Dedeshko have climbed through an interesting new route 3Б complexity categories (in Russian). And now it would be desirable line repetition. Only that time Bareke worked as the leader, and I belay. Now to climb by leader it was necessary for me. Tired?! But contrary to pessimism whence from within in a shower the beautiful feeling of passion has risen. As eyes at friends has shone also.
Route here the interesting. I got accustomed to this line of years ten before has suggested Boris to climb through it. So often happens – is many ideas and time has not enough for realization. Therefore I have called the project «One more step to Tian-Shan» to try to lay in short summer pair-three new lines. Still slightly climbing exercises, still slightly to be trained … and … oh! A lot of plans. If only hands-feet have sustained, and weather has not brought.
On Sunday on July, 08th everything was in norm. I confidently conducted hands on vertical cracks, foot sinkers on sloping сколах. Climbed on «the second breath», forces whence have come. And all was reliable. Sofico made comments on the remained metric area of a cord. Sasha Chechulin swore, that the lighter does not work, and there is no possibility to smoke. We have slipped three pitches of a wall, were dashing ran on a crest, and happy by deal have gone down by slope to backpacks.
- Would you like a chocolate, Sofico? - I have asked, showering a tile in a mouth.
- Waters! - she only has smiled. Also has led a hand over a valley where the stream rattled. - there it is a lot of it … and without chocolate I will live.
- Have sent on errands downwards, there is nothing to seat! - has angrily told Sanek. As always, tired it became harmful and prickly. And now also the cigarette could not be fired.
And we have rolled down on a grass quickly with florets to road, on it have reached a spring where have got drunk sweet fresh water. And in some minutes already were in small house Tuyuksu.
Day has turned out beautiful and sharp in experiences. Our mountains give fine possibility for trainings and difficult ascensions. It is necessary not to be lazy only to spend all a circle behind circle, trainings, day after day, familiar routes - to turn out endurance and force, to perfect technics. And it is final, to aspire to make the following step to Tian-Shan.
Good luck in mountains for everybody!
-----------------------------------------------------


текст песни Алиса - Все это Рок-н-ролл
Вот так настал июль. Хотелось всего и сразу. А времени, как всегда, было мало. Поэтому, пришлось напрячь извилины и ноги с руками в поисках интересного решения. Оно оказалось формулой «Четыре в одном»… но давайте по порядку.
Есть у меня друг Володя Колмагоров. Живет по соседству в микрорайоне Мамыр-2, а работает на ТЭЦ-2 в роли электрика вот уже пятнадцать или двадцать лет. Парень увлечен фотографией и горами, но понять его нормальному современному человеку можно с трудом. Помните, у О’Генри есть рассказ про Старого Джерома из породы Людей-Помостов на которых стоит весь Мир? Так вот Володя из них. Бесплатно всем и все раздает – деткам самодельные домики из спичек, друзьям варенье с квасом и сканеры с принтерами. Если он где-то потерялся, то значит, он помогает знакомым чинить кран или ставить новые плинтуса… а иногда мастерит приятелю (к примеру, мне) кампус-борд для тренировок.
В общем, узнав, что я собираюсь ремонтировать окна в домике нашей секции TheNorthFace на Туюксу, Володя как заполошный примчался в девять часов вечера, подарил баллон жидкого пенопласта, кучу шурупов. И так же умчался.
Субботнее утро я чудно провел на скалах. Упахался вдрызг. Боль в мышцах была самая настоящая, и хотелось спокойненько лечь… или сесть в авто до Туюксу. Несколько друзей обещали подобрать меня по дороге наверх, однако после звонка по телефону выяснилось, что их поездка отменилась. И с тяжеленным рюкзаком я медленно и печально побрел в гору. Миновал Медео, прошел Плотину и Горельник… как вдруг рядом притормозил джип, и оттуда голосом Славы Сущенко поинтересовались, какого ляда я здесь делаю, и не желаю ли прокатиться на машине.
- А то, может, тебя от тренировки отвлекать нельзя?
Мой ответ был слабым, но уверенным. Что тренироваться сегодня достаточно. Славка ехал с другом для восхождения по бастиону пика Октябренок, и подвез меня в Туюксу. Иначе, возможно, я бы скромно умер где-то в пути.
А так даже остались силы выпить стакан вермута за здоровье всех автолюбителей. И полный романтизма я чинил окна, ходил по слек-лайну, и любовался зеленью вокруг. Под вечер из города начали прибывать друзья. Софико, Александр, Вовка, Катя… какие-то громогласные россияне из Курска зашли продемонстрировать свой оптимизм. Ущелье полнилось жизнью и горовосходительскими амбициями. Хотелось как-то соответствовать.
 
«Четыре в одном». Стартовав из Туюксу в три часа ночи, Чечулин и я поднялись под бастион пика Аскер. Маршрутец очень интересный и безопасный, если не вилять вправо-влево, а лезть строго по ребру. Эту 2Б пролетели на одном дыхании. К тому времени снизу из темного-темного страшного-страшного кулуара подтянулась группа наших друзей :) Саяр и Азат из «Казкоммерцбанка», Володя Колмагоров сосед, и Екатерина. Поэтому Санек и я, спустившись с вершины, поднялись с ними еще раз по маршруту 1Б. 
 
Красоты вокруг были дивные. День обещал быть чудесным. Вдали у основания гребня пика Октябренок рыжела крохотная точка – то была видна куртка Софии Юзеевой. Она ждала нас с Чечулиным для следующего подвига.
Через час, запыхавшись, мы подбежали туда.
- Кто из нас первым целиком маршрут не лазил? – поинтересовался я, обрекая себя на провал.
- Целиком? Я не лазила, - воодушевилась София. – Только частями.
- Тогда мы у тебя рюкзак забираем, и ты лезешь первой.
 
Как выяснилось позже – решение это было опрометчивым. Профессор и я сдохли под тяжеленными чувалами, пытаясь угнаться за девушкой. Она легко и непринужденно порхала по скалам, подергивала недовольно веревку, когда мы слишком уж тормозили ее полет. Скалы были надежными, погода – теплой, страховку было достаточно организовывать на скальных выступах. И через час и пятьдесят минут, пройдя маршрут 3А, мы уже любовались с вершины панорамой предгорий Заилийского Ала-Тау.
 
- Есть еще вода? – хищно поинтересовался Александр. – Мне как Директору Департамента «Алагеум-груп» положен глоток!
- Чай в термосе… последний.
Кое-как на подгибавшихся лапах наша троица спустилась к основанию Западного бастиона пика Октябренок. Здесь год назад мы с Борисом Дедешко пролезли интересный новый маршрут 3Б категории сложности. А нынче хотелось повторения линии. Только в тот раз Бареке работал первым, а я страховал. Теперь лезть первым пришлось самому. Усталому?! Но вопреки пессимизму откуда-то изнутри в душе поднялось красивое чувство азарта. Тем более, что глаза у друзей тоже блестели.
Маршрут здесь интересный. Я приглядывался к этой линии лет десять, прежде чем предложил Борису пролезть ее. Так часто бывает – идей много, а времени для реализации мало. Поэтому я обозвал проект «Еще одним шагом в Тянь-Шань», чтобы попытаться в короткое лето проложить пару-тройку новых линий. Еще чуть-чуть разлазиться, еще чуть-чуть потренироваться… и… ох! Планов громадьё. Только бы руки-ноги выдержали, и погода не подвела.
В воскресенье 08 июля все было в норме. Я уверенно вел руки по вертикальным трещинам, грузил ноги на покатых сколах. Лез на «втором дыхании», силы откуда-то пришли. И все было надежным. Софико комментировала оставшийся метраж веревки. Сашка Чечулин ругался, что не работает зажигалка, и нет возможности покурить. Мы проскочили три веревки стены, лихо пробежались по гребню, и довольные содеянным спустились по осыпи к рюкзакам.
- Шоколадку будешь, Софико? – спросил я, закидывая плитку в рот.
- Воды! – только улыбнулась она. И повела аки царица Тамара рукой над долиной, где гремел поток. – Там ее очень много… а без шоколада проживу.
- Погнали вниз, нечего рассиживать! – сердито сказал Санек. Как всегда, усталый он делался вредным и колючим. А теперь еще и сигарету зажечь было нечем.
И мы быстренько скатились по траве с цветочками до дороги, по ней добежали до родника, где напились сладкой свежей воды. А еще через несколько минут уже были в домике Туюксу.
День получился красивым и острым в переживаниях. Наши горы дают прекрасную возможность для тренировок и сложных восхождений. Надо только не лениться проводить все круг за кругом, ловить удачу, день за днем, знакомые маршруты – нарабатывать выносливость и силу, оттачивать технику. И конечно же, стремиться сделать следующий шаг в Тянь-Шань.
Всем удачи на восхождениях!

2012-07-05

To like - is not so bad, is bad - don't like. Хотеть не вредно, вредно не хотеть.



  Текст песни от megalyrics.ru

Knees are seek? The back from a backpack aches? Old crises remind of themselves? At snow and ice to look it would not be desirable? :) Attention, Denis, be cautious – in this way mountaineers become a rock-climbers.

The spring I spent in Italy, in rocky paradise. Now arrived at home to Kazakhstan, here are lot of mountains also. Locate very close. About twenty years ago this accent guide me here from Russia.
Nearby to Almaty there is the small rocky file located near the “Foresters office”. On road on mountain skating rink Medeo, also it is possible to reach here very easily - by the bus № 6. And rocks to find even easier. They rise just five kilometers before Medeo directly near to one of emergency dams which in the people named "Lattice".
Once volunteers-rock-climbers by  and shovels took out from the basis a heap of stones, also it has turned out very much even anything to itself rock. About twenty five meters. It was possible to train.
Basically, here climbed with the upper beleing. But once the "CAMP" firm has struck me twenty SpitS, and I have reflected, where them to apply. Eleven of them it was possible to arrange directly on the centre of rocks on the "Foresters area". The quite good line also has turned out. For couple of days by assistance of Leonid Krupa we have punched a route. And deal it is necessary for a little - to climb! Also because "La-Sportiva" presented good rock-climbing shoes.
[13:09:06] Denis Urubko: Salam Taneke
[13:09:16] Denis Urubko: on the Rock “Foresters” a line has climbed through 7а, there is here a such
[13:09:24] Denis Urubko: the truth, while with the top insurance only
[13:09:41] Denis Urubko: but in the same place I have filled SpitS, I will try to climb through on Thursday evening with the bottom insurance
[13:09:50] Denis Urubko: a tin...
[13:10:00] Bondarenko Tatiana: Greetings. On the Rock “Foresters” 7а it was suddenly drew?
[13:10:20] Bondarenko Tatiana: Well, tell me :)
[13:10:25] Denis Urubko: well if not 7а… but 6с it is exactly
[13:10:41] Denis Urubko: means so … at first bottom block with far restriction of feet...
[13:10:52] Denis Urubko: then the “Grand piano” on the centre - but only with a crack
[13:11:19] Denis Urubko: a vertical crack - only its small, darling, it is possible
[13:11:54] Bondarenko Tatiana: Well, if to limit to itself a corridor in 50 sm in width - that yeah there 8с is possible to discover :)
[13:12:02] Denis Urubko: well so! I wanted surprise my self
[13:12:17] Denis Urubko: then the "first" eaves with block on the right is covering... by right-bend for the left hand
[13:12:26] Denis Urubko: the left foot to an elbow should be lifted up
[13:12:43] Denis Urubko: and that all the rest - too a freebie already
[13:12:53] Denis Urubko: the second eaves too on the right, then the next cornice way without "support"
[13:13:05] Bondarenko Tatiana: Listen, well what for this artificiality? No, I’m, of course, for you am glad – but too much it is without originally.
[13:13:21] Denis Urubko: can, you remember, there there is such rocky paw… hardly on the right is stuck under cornice
[13:13:35] Bondarenko Tatiana: Nooo, I do not remember already :)
[13:13:31] Denis Urubko: and so it is impossible ABSOLUTELY in any way
[13:13:49] Denis Urubko: also it is necessary through overhanging on a separation a foot to an ear to lift up and on it to roll
[13:13:54] Denis Urubko: with upper belay not so it is terrible
[13:14:07] Denis Urubko: from the down beley I will try…
[13:14:12] Bondarenko Tatiana: did you climbed with Sofico today?
[13:14:17] Denis Urubko: aha
[13:14:36] Denis Urubko: well, and concerning artificiality… that it agree, that it is not so good
[13:14:42] Denis Urubko: but it is possible to gambol brains, and rotate a body
[13:15:09] Denis Urubko: But it yet everything, by the way! The line comes to an end with the uppermost eaves… but only «in a forehead», without the right crack and a block.
[13:15:22] Bondarenko Tatiana: At such deal it is better on indoor-climbing walls to climb :) There though that to wind it is possible …
[13:15:41] Denis Urubko: it is for money! And here a freebie! Also - rocks, the nature!!!
At the evening the girls of our mountaineering team “The North Face” were agree to take me for rock-climbing. The driver Alina Galeeva, the navigator Elina Vasilieva, and climbing partner Sofia Yuzeeva… Eh! Wat is possible to dream else?!
In general, rocky preparation proceeds. The matter is that there is a thought in September to go on Ushba. There, on Caucasus there lives my friend Benedikt Kashikashvili. Which is inviting for a long time already on a visit, to drink wine and to admire declines in Svanetia. Here only was not represented to an opportunity. But once I have understood, that I wish to climb through an interesting line on a wall of the most beautiful Caucasian mountain. Also has persuaded Simone Moro to keep itself the company. Here… with Igor Chaplinskii (Ukrainian) has discussed. And it is similar, that will gather this year under Ushba interesting small festival of mountaineering in style Never Stop Exploring. A little party on which only and cares will be - to climb beautifully!


-------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------

Колени болят? Спина от рюкзака ноет? Старые переломы о себе напоминают? На снег и лед смотреть не хочется? :) Внимание, Денис, будь осторожен – именно так альпинисты становятся скалолазами.
Весну я провел в Италии. В скальном раю. Теперь оказался дома, в Казахстане, где горы тоже прямо под боком. В общем-то, именно это обстоятельство двадцать лет назад привело меня сюда из России.
Неподалеку от Алматы есть небольшой скальный массив, расположенный возле Лесничества. По дороге на горнолыжный каток Медео, и добраться сюда можно очень легко – на автобусе № 6. А скалы найти еще легче. Они высятся за пять километров до Медео, прямо рядом с одной из селезащитных плотин, которую в народе называют «Решетка».
Когда-то добровольцы-скалолазы ломами и лопатами отгребли от основания кучу камней, и получилась очень даже ничего себе скалка. Около двадцати пяти метров. Можно было тренироваться.
В основном, здесь лазили с верхней страховкой. Но однажды фирма "КЭМП" ударила меня двадцатью Спитами, и я задумался, куда их применить. Одиннадцать из них удалось расположить прямо по центру скал на Лесничестве. И получилась неплохая трасса. За пару дней с помощью Леонида Крупы мы пробили маршрут. И дело осталось за малым – лазить! Благо, "Ля-Спортива" выдала клевые скальные туфли.
[13:09:06] Denis Urubko: Танеке, салам
[13:09:16] Denis Urubko: на Лесничестве трассу пролез 7а, есть здесь такая
[13:09:24] Denis Urubko: правда, пока с верхней страховкой только
[13:09:41] Denis Urubko: но там же я набил шлямбура, буду пытаться пролезть в четверг вечером с нижней страховкой
[13:09:50] Denis Urubko: жесть...
[13:10:00] Бондаренко Татьяна: Привет. На Лесничестве 7а вдруг нарисовалось?
[13:10:20] Бондаренко Татьяна: Ну, расскажи :)
[13:10:25] Denis Urubko: ну если не 7а, то 6с точно
[13:10:41] Denis Urubko: значит так… сперва нижний скол с далеким ограничением ног...
[13:10:52] Denis Urubko: потом Рояль по центру - но только с трещиной
[13:11:19] Denis Urubko: вертикальная трещина - только ее мелкую, родимую, можно
[13:11:54] Бондаренко Татьяна: Ну, если ограничить себе коридорчик в 50 см шириной - то дааа, там и 8с нарыть можно :)
[13:12:02] Denis Urubko: ну дык! Захотелось повыпендриваться
[13:12:17] Denis Urubko: потом «первый» карниз с отколом проходится справа... на откидке для левой руки
[13:12:26] Denis Urubko: левую ногу до локтя приходится задирать
[13:12:43] Denis Urubko: а то все остальное - слишком халява уже
[13:12:53] Denis Urubko: второй карниз тоже справа, потом верхний карниз проходится без «подставки»
[13:13:05] Бондаренко Татьяна: Слушай, ну зачем эта искусственность? Нет, я, конечно, за тебя рада - но очень уж это нефизиологично.
[13:13:21] Denis Urubko: может, помнишь, там есть такая скальная лапа… чуть справа прилеплена под карнизом
[13:13:35] Бондаренко Татьяна: Неа, не помню уже. :)
[13:13:31] Denis Urubko: так вот ее нельзя ваЩЩе никак
[13:13:49] Denis Urubko: и приходится через нависание на отрыв ногу до уха задирать и на нее накатывать
[13:13:54] Denis Urubko: с верхней не так страшно
[13:14:07] Denis Urubko: с нижней буду пробовать теперь…
[13:14:12] Бондаренко Татьяна: сегодня с Софико лазили?
[13:14:17] Denis Urubko: ага
[13:14:36] Denis Urubko: ну, а по поводу искусственности… то согласен, что это не очень хорошо
[13:14:42] Denis Urubko: зато можно порезвиться мозгами, и понапрягаться телом
[13:15:09] Denis Urubko: Но это еще не все, кстати! Заканчивается трасса самым верхним карнизом… но только «в лоб», без правой трещины и стенки.
[13:15:22] Бондаренко Татьяна: При таких раскладах лучше уж на скалодроме лазить :)  Там хоть чего накрутить можно…
[13:15:41] Denis Urubko: дык это же за деньги! А тут халява! И – скалы, природа!!!

Вечером девушки нашей альпинисткой секции “The North Face согласились взять с собой на скалы. За рулем Алина Галеева, штурман Элина Васильева, напарник по связке София Юзеева… эх! О чем еще можно мечтать?!
В общем, скальная подготовка продолжается. Дело в том, что есть мысль в сентябре отправиться на Ушбу. Там, на Кавказе живет мой друг Бено Кашикашвили. Который уже давно зовет в гости, пить вино и любоваться закатами в Сванетии. Вот только оказии все не представлялось. Но однажды я понял, что хочу пролезть интересную линию по стене красивейшей Кавказской горы. И уговорил Симоне Моро составить себе компанию. Вот… Еще с Игорем Чаплинским (из Украины) обсудил. И похоже, что соберется в этом году под Ушбой интересный ма-а-аленький фестиваль альпинизма в стиле Never Stop Exploring. Междусобойчик, на котором только и забот-то будет – лазить красиво!