Morning
time is split up for instants. For some reason so… not only that the reality
breaks up to sensations "slices" so sites of memoirs from the past
still put, dreams of the future. The strange kaleidoscope of sensations also
turns out. Let me to share please?
Simone
Moro and Ueli Stek gather for an way to Khumbu. They had a rest some days in the
Namche-market, trained. And now full of forces tear upward. With them John
Griffit the photographer from Chamonix, dreaming to climb the Everest, repairs the
tripod broken by sherpas.
I cough.
Some days I am tormented with something an average between quinsy and a flu. It
was especially bad in day of installation of tent on 7200. And during the long
night Alexey Bolotov prepared tea and coffee for me. I shivered under a sleeping
bag, hoping, that damned cough will not fall below a throat, will not pass in a
pneumonia or bronchial tubes.
The
infection in Base camp is unpredictable. Many visitors come, itself are not
present-is not present and will drop in to good people. And on a visit to the
cook and its assistants from all vicinities come sherpas… and all amicably
drink tea on kitchen, and the mugs do not suffice, and it is necessary to
borrow the client. And than there in a valley are ill, anybody at times cannot
tell.
Therefore,
approaching to a bergschrund under the Lhotse slope, I thought, that I will be
developed. It was the coldest night - after the period of bad weather the wind
has exchanged on the northern. From Tibet the cold has arrived, has cheerfully
held down the blizzard… in a valley of the Western circus has dropped out about
forty centimetres. And then on the sky poured out stars. And space has shown
the force at height of 7000 metres. Like two frozen penguins we rowed under
backpacks to the beginning of cords. And only the feeling of solidarity has not
allowed to leave downwards.
Same was trekking.
Here it ispossible to read impressions of friends. It is not written only as I was ill in
the travel beginning. Alex all time took away from me the heaviest, therefore
there were forces to admire beauty of the Himalayas. Around there were
mountains, rhododendrons, the treasured purpose ahead loomed. The sun rising
over the Himalayas offers every day something new. We opened pages of gorges
one for another - from Chukung to Ngozumba. Therefore there was a sensation,
that travel has come to the end. And strange was to come back again in a zone
of glaciers.
«Camp
opening» is the traditional procedure. The religion here plays now a weak role.
Well who from us, the European climbers, is the Buddhist? Though, as it was
expressed Ueli Stek, he participated in Puja more time, than was in Catholic
church. More likely, it is a tribute to culture of carrying out of expeditions.
For sherpas - an occasion to drink alcohol. For members - beautiful interesting
party. What it becomes for the monk drawlingly reading rolls of prays?
To a
platform at 7200 m we long and tiresomely cut down old ropes. They were into
the ice, are poured by small stones. The macrame from different rows turned
out. To girls, probably, it would be cheerful - all such motley! Now to
recollect too it is cheerful - the dark blue deep sky, Bolotov's red jacket on
a white slope, black, yellow, violet metres of ropes, sunset paints and the
moon over Lhotse… well than not a palette of the artist!
And what now? Ice-fall? Simone and Ueli
under John's attentive objective now will leave. Pleasantly simply to sit in
heat of table tent, to drink a cup of coffee with friends. As over mountains
the sun is rolled out. And me it is necessary to Alexey a way to a valley. There
at height of 3700 meters are rhododendrons, air warm were dismissed, in it the
calmness and reliability is poured. Many chances quickly to restore forces and
to recover. Again to go on a slope of the Everest.
Утреннее время дробится на
мгновения. Почему-то так… мало того, что реальность распадается на ощущения
«кусочками», так еще вклиниваются участки воспоминаний из прошлого, мечты о
будущем. И получается странный калейдоскоп ощущений. Позвольте поделиться?
Симоне Моро и Ули Штек собираются
на выход. Они отдыхали несколько дней в Намче-Базаре, тренировались. А теперь
полные сил рвут наверх. С ними Джон Гриффит фотограф из Шамони, мечтающий
покорить Эверест, ремонтирует поломанный шерпами штатив.
Я кашляю. Уже несколько дней меня
терзает что-то среднее между ангиной и гриппом. Особенно плохо было в день
установки палатки на 7200. И всю ночь Алексей Болотов отпаивал меня чаем и
кофе. Я трясся под спальным мешком, надеясь, что проклятый кашель не опустится
ниже горла, не перейдет в воспаление легких или бронхов.
Зараза в Базовом лагере
непредсказуема. Приходят много гостей, сам нет-нет да и заскочишь к хорошим
людям. А в гости к повару и его помощникам со всех окрестностей приходят шерпы…
и все дружно пьют чай на кухне, а своих кружек не хватает, и приходится
заимствовать клиентские. А чем уж там в долине болеют, порой не может сказать
никто.
Поэтому, подходя к бергшрунду под
склоном Лхоцзе, я думал, что развернусь. Это была самая холодная ночь – после
периода плохой погоды ветер поменялся на северный. Из Тибета прилетел холод,
весело сковал кружение снега… в долине Западного цирка выпало около сорока
сантиметров. А потом на небо высыпали звезды. И космос показал свою силу на
высоте 7000 метров. Подобно двум замороженным пингвинам мы гребли под рюкзаками
к началу веревок. И только чувство солидарности не позволило уйти вниз.
Таким же был треккинг. Здесь можно прочитать впечатления друзей. Не написано только, как я болел в начале
путешествия. Лешка все время забирал у меня самое тяжелое, поэтому оставались
силы любоваться красотами Гималаев. Вокруг были горы, рододендроны, впереди
маячила заветная цель. Встающее над Гималаями солнце каждый день предлагает
что-то новое. Мы открывали страницы ущелий одну за другой – от Чукунга до
Нгозумбы. Поэтому возникло ощущение, что путешествие завершилось. И странным
было снова возвращаться в зону ледников.
Открытие лагеря это традиционная
процедура. Религия нынче здесь играет слабую роль. Ну кто из нас, европейских
альпинистов, буддист? Хотя, как выразился Ули Штек, он участвовал в Пудже
больше раз, чем был в католической церкви.
Скорее, это дань культуре проведения экспедиций. Для шерпов - повод
выпить алкоголя. Для участников это красивая интересная тусовка. Чем это
становится для монаха, нараспев читающего рулоны молитв?
До площадки на высоте 7200 м мы
долго и нудно вырубали старые веревки. Они были вморожены в лед, пересыпаны
мелкими камнями. Получалось макраме из разных полосочек. Девчонкам, наверное,
было бы весело – все такое пестрое! Сейчас вспоминать тоже весело – синее
глубокое небо, красная пуховка Болотова на белом склоне, черные, желтые,
фиолетовые метры веревок, закатные краски и луна над Лхоцзе… ну чем не палитра
художника!
А что теперь? Ледопад? Симоне и
Ули под внимательным объективом Джона сейчас уйдут. Приятно просто посидеть в
тепле столовой палатки, выпить чашечку кофе с друзьями. Тем более, что над
горами выкатывается солнце. Алексею и мне предстоит путь в долину. Там на
высоте 3700 метров распустились рододендроны, воздух теплый, в нем разлито
спокойствие и надежность. Много шансов быстро восстановить силы и выздороветь. Чтобы
снова пойти на склон Эвереста.
Денис, выздоравливай поскорее!
ReplyDeleteДорогой Денис. Желаем тебе скорейшего выздоровления, удачи на пути к вершине!
ReplyDeleteДен! Выздоравливай, успехов на восхождении!
ReplyDeleteАлексею и Денису здоровья!!!
ReplyDeleteденис, здорово! Удачного восхождения тебе и не болей! ))) Привет с алматы!:) \с уважением, кайрат/
ReplyDelete