2012-09-26

Wanted as always, but got as much better (part 2). Хотел как всегда, а получилось гораздо лучше (часть 2).




текст песни Бивни - Невский фронт



September 17th Morning has stood the magnificent. Such as the blessing hand of the Foresight has fallen on gorge of a Aristov glacier. Having boiled water, we have made to ourselves on a porridge mug, and then «were caught up» by sausage with cheese. By the way there were also sweets to tea.
- It is a pity, that it is not enough, - Nikita has sighed. And to itself has answered: - But still remain food for the return by valley.
- It is necessary to take on a route … and at the same time materasse with a sleeping bag of The North Face, - I have told. – because is light.
- Will we spend the night on the face? - Sergey has taken an interest. – What about water?
The last day he felt rather badly - absence of acclimatisation has affected. And now «still fight» the sore, wished to eat and drink doubly. Nevertheless, the vigorous company, hardly platforms were shined with the sun, we were with its full complement put forward under a route. Nikita clipped two ropes in the safety device. And I with the Jumar help have risen to a yesterday's rocky hook.
The first steps have shown, that in the future it is possible to look more vigorously. Because rocky breed has changed in comparison with wall bottom. Obviously, bottom part of a wall was absolutely fresh - five-seven hundreds years, and consequently such monolithic and destroyed simultaneously. But above a rock became block structure, with reliable cracks, did not crumble at hand. And I have joyfully howled, because was dreamt of it.
- What happend, Den? - guys have asked.
- It is possible to work! - I have delightfully answered. - The wall became solid, more reliable. Only do not forget to photograph, please. Knowingly we two cameras on ourselves dragged!?
On withdrawing on a bottom of a corner it was possible to crack to work by outstanding. The body harmoniously settled down concerning a rock - hardly not horizontally having developed half-and-half. And there, where the crack lost lateral force palm fixation, immediately it was possible to leave feet on different sides of angle - getting jammed brushes and fists, or being kept by fingers in straight lines, let and tiny points. And I climbed, having concealed breath, understanding, that that spirit which the expensive costs begins! Thoughts receded on a background … and there were only instincts - beauty and harmony for which embodiment it was not required refractions by reason.
The third and fourth pitches «have laid». But the fifth with the sixth were again lifted up by abrupt walls through which it was possible to be cut with pressure of forces directly upwards.
- To that кши it was better not to be put, - I have enough told to Nikita, when he arrived to station. – Do you see, behind it is a smooth wall. For which again Artificial points could be necessary.
- Is on the right? - he has blinked the eyes.
- Precisely. Here, of course, too… everything is steep, overhangings some times! How to you on them?
Nikitos has sarcastically hemmed.
- We climbed a similar route already. Through overhanging not to get used. Do you know Urubko's route on the centre of the South Face of the Pioneer peak? In general, you have understood.
I could be silent only … confoundedly to tinkle iron, removing delays with friends, that the partner has collected on a way. And to hang out them on the system. And again to rush in attack. On a bastion which at most in a shower caused an easy shiver. Below, catching up, has seemed Serega, dashing rowing up on two jumars. I was glad, that he has time to collect from stations all «iron». And at the same time managing to do on a route beautiful pictures… let even the sun has passed on other party of a wall.
The uppear part of the sixth pitch has pleased. More likely, not complexity… because to rejoice to hanging walls with small hooks, and palms on a vertical crack of sense was not - rigidly enough! But the endurance. That the body, despite become stupid from magnificence of a route a head, works contrary to it, competently displays each movement on making elements … which all together gathered in one correct dance on a rock. Thus, that climbing complexity corresponded 6а-6b in the European system.
 
I climbed with the insurance on two cords - dark blue and red. Last was exactly sixty meters in length, and another for couple of years has appeared sharped, and was extended only on fifty five meters. It was very competent - from longer I all time knitted stations, blocking among themselves three-four points. And dark blue it turned out to choose almost in a tightness.
Here huge block has given on half-metre downwards. And on its top the 20-sm shelf of four metres was formed horizontal. On balance I have easy passed on it to the left, and it has appeared in easier internal corner of black colour. There was nothing to be confused - forces and enthusiasm sufficed me to fly up on one breath. And soon I have seen mountain «roof» where the seventh cord deduced. Little bit easier - but this difference was defining. Only slightly…

- Faster, guys! - I adjusted friends. - It is necessary today to try to be on the top.
- That such haste? - They wearily objected. - Perhaps tomorrow?
- But if a bad weather is coming? And if snow with a wind?
So it has turned out, that having left backpacks under a rocky tower, already in full darkness we have climbed through final three cords, and have appeared on the higher point of Ushbinka. On its wall our route was stretched. Evening has stood out silent, in the distance at bottom of mountains in bulk the multi-coloured flickered a city of Almaty and surrounding settlements. Some photos for memory in an environment of ink, pair of kinds on the released blinking in depth… here and all top. Sergey's heavy sights with Nikita, my hardly turning lips developing in a smile.
- On last wall on the tenth pitch I have understood, that have got tired, - I when we prepared for night grumbled.
- What so? - Having thrown back a head, endeavouring to shake out from a bottle with water last drop, Sergey has bitten. - and can, today we will go down downwards?
- Today it will not turn out, it is nothing visible … here also stars clouds tightens.
- It is good, that meal took, - Nikita has told. - let and it is a little, but has sufficed.
- When on one left hand to hang it did not turn out any more, it became clear, that it was exhausted, - I have finished thought. - On right still kept, even on forward phalanxes of fingers. But left has started to bring.
Night we have spent sitting, having nestled to each other. Periodically shook a shiver. Sometimes it was necessary to turn, releasing занемевшую on stones a body part. And in the morning, hardly it is light, have found a way towards Ushbinka mount and Swallow Nest peak. Some descents by a rope. And further – to tent by a safe clopes.
And over us, shrouded in clouds, periodically dropping snow flakes, improbably severe Wall rose. Which we have dared to oppose the forces and feelings. The route line soared up in skies… and sitting on a threshold, taking th tea, I recollected, how our tent from above looked. Yesterday these safe platforms seemed Other World. A tiny point, as dream of a drink of hot water after an ascension - dream which will by all means come true. It is necessary to trust only in itself and friends. And to try to do everything correctly.
Opening of new rocky area of such scale - event extremely uncommon. Considering eighty years of development of mountains of the Malo-almatinsky spur, it is possible to tell, that there was a miracle the chance competently is which to take advantage. Here on slopes of tops which surround Aristov's glacier, the present bouquet of prospects is collected. Anyway, my delight was expressed by one phrase - «wanted, as always, and it has turned out much better». On rocky edges of mt Ushbinka, Trident peak, Swallow Nest massif, it is possible to open Noursultan many interesting routes.
And northern slope of peak of Aristov offers smart possibilities to gambol to fans of ice and mixt, let and not so difficult. The approach to gorge is comparable with trekking in any other mountains … thus, that it is not necessary to go to another's countries for hundreds kilometres. This area - our, house.
Rocky routes, that I was possible manage on walls of peak Uchitel and peak Maria are also interesting, but - are individual. But here… the walls combined in huge interesting system. Where the first step in development is made only. Already leaving downwards, Nikita, Sergey and I have shaken each other hands, looking on the gone right route. And I have burst out laughing:
- Yesterday climbed on mountain with people from Talgar town! Is better I would die. Today with them I left out off mountains to home… would die yesterday better!
Thank you, friends! For support, for belief in new and fine.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Утро 17 сентября выдалось великолепным. Таким, словно на ущелье ледника Аристова пала благословляющая длань Провидения. Вскипятив воду, мы заварили себе по кружке овсяной каши, а затем «догнались» колбасой с сыром. Кстати были и сладости к чаю.
- Жаль, что мало, - вздохнул Никита. И сам себе ответил: - Зато на отступление по долине еще продукты останутся.
- Надо на маршрут взять… а заодно и каримат со спальным мешком, - сказал я.
- Ночевать будем? – поинтересовался Сергей. – А как с водой?
В предыдущий день он чувствовал себя плоховато – сказалось отсутствие акклиматизации. И теперь «забарывал» свою болячку, хотел есть и пить вдвойне. Тем не менее, бодрой компанией, едва площадки осветило солнце, мы в полном составе выдвинулись под маршрут. Никита вщелкнул две веревки в страховочное устройство. А я с помощью жюмара поднялся ко вчерашнему скальному крюку.
Первые же шаги показали, что можно бодрее смотреть в будущее. Потому что скальная порода изменилась в сравнении с подножием стены. Очевидно, нижняя часть стенки была совсем свежей – пять-семь сотен лет, и потому такой монолитной и разрушенной одновременно. Но выше скалы становились блочной структуры, с надежными трещинами, не крошились под руками. И я радостно взвыл, потому что мечталось именно об этом.
- Что там, Ден? – спросили ребята.
- Можно работать! – восхищенно ответил я. – Стена стала крепче, надежнее. Только не забывайте фотографировать, пожалуйста. Не зря же мы две камеры на себе тащили!?
На уводившей по дну угла трещине удавалось работать в откидку. Тело гармонично располагалось относительно скалы – едва не горизонтально сложившись пополам. А там, где трещина теряла боковую силу хвата, немедленно удавалось выйти ногами на разные стороны угла – заклинивая кисти и кулаки, или удерживаясь пальцами в прямых, пусть и крошечных, хватах. И я лез, затаив дыхание, понимая, что начинается тот самый кураж, который дорогого стоит! Мысли отступали на задний план… и оставались лишь инстинкты – красота и гармония, для воплощения которой не требовалось преломления разумом.
Третья и четвертая веревка «легли». Зато пятая с шестой снова задрались крутыми стенками, через которые удавалось напряжением сил рубиться прямо вверх.
- К тому отколу лучше было не соваться, - довольно сказал я Никите, когда он прижюмарил к станции. – Видишь, за ним гладкая стенка, для которой снова ИТО могли понадобиться.
- Это справа? – прищурился он. - Так там еще и в камин хрена выберешься!
- Точно. Здесь, конечно, тоже… все дыбится. Вон нависания! Как тебе на них?
Никитос саркастически хмыкнул.
- Мы похожий маршрут уже лазили. Через нависания не привыкать. Знаешь маршрут Урубко по центру Южной стены Пионера? В общем, ты понял.
Я мог лишь молчать… сконфуженно звякать железом, снимая оттяжки с френдами, что напарник собрал по пути. И развешивать их на свою систему. И снова кидаться в атаку. На бастион, который у самого в душе вызывал легкую дрожь. Внизу, догоняя, показался Серега, лихо подгребая на двух жюмарах. Я порадовался, что он успевает собирать со станций все «железо». А заодно умудряясь делать на маршруте красивые снимки… пусть даже солнце перевалило на другую сторону стены.
Верхняя часть шестого питча порадовала. Скорее, не сложностью… потому что радоваться нависавшим стенкам с небольшими зацепами, и хватами по вертикальной трещине смысла не было – достаточно жестко! Но своей выдержкой. Что тело, несмотря на ошалевшую от великолепия маршрута голову, работает вопреки ей, грамотно раскладывает каждое движение на составляющие элементы… которые все вместе собирались в один правильный танец по скале. При том, что сложность лазания соответствовала 6а-6b по европейской системе.
Лез я со страховкой на двух веревках – синей и красной. Последняя была ровно шестидесяти метров длиной, а другая за пару лет оказалась покоцаной, и вытягивалась лишь на пятьдесят пять метров. Это было очень грамотно – из более длинной я все время вязал станции, блокируя между собой три-четыре точки. А синюю получалось выбирать почти в натяг.
Здесь огромный скол просел на полметра вниз. И по его верху образовалась горизонтальная двадцатисантиметровая полка четырех метров. На равновесии я спокойно прошел по ней влево, и оказался в более легком внутреннем углу черного цвета. Смущаться было нечему – мне хватало сил и задора взлетать на одном дыхании. И вскоре я увидел «крышу» горы, куда выводила седьмая веревка. Немного проще – но эта разница была определяющей. Всего лишь чуть-чуть… 
- Быстрее, ребята! – подгонял я друзей. – Надо сегодня постараться успеть на вершину.
- Чего такая спешка? – устало возражали они. – Может, завтра?
- А если непогода? А если снег с ветром?
Так получилось, что оставив рюкзаки под скальной башней, уже в полной темноте мы пролезли заключительные три веревки, и оказались на высшей точке Ушбинки. Именно по ее стене протянулся наш маршрут. Вечер выдался тихим, вдали у подножия гор россыпью разноцветных мерцал город Алматы и окружающие поселки. Несколько фотографий на память в окружении чернил, пара видов на отрешенное мерцание в глубине… вот и вся вершина. Тяжелые взгляды Сергея с Никитой, мои с трудом ворочавшиеся губы, складывавшиеся в улыбку.
- На последней стенке десятой веревки стало понятно, что устал, - ворчал я, когда мы готовились к ночи.
- Что так? – запрокинув голову, силясь вытрясти из бутылки с водой последнюю каплю, съязвил Сергей. – А может, сегодня вниз будем спускаться?
- Сегодня не получится, нифига не видно… вот еще и звезды облаками затягивает.
- Хорошо, что еды взяли, - сказал Никита. – Пусть и немного, но хватило червячка заморить.
- Когда на одной левой руке повисать уже не получалось, стало понятно, что вымотался, - закончил я мысль. – На правой еще держался, даже на передних фалангах пальцев. Но левая начала подводить.
Ночь мы провели сидя, прижавшись друг к другу. Периодически трясла дрожь. Иногда приходилось ворочаться, освобождая занемевшую на камнях часть тела. И утром, едва рассвело, нашли путь в кулуар в сторону горы Ласточкино Гнездо. Несколько спусков по веревке. И дальше – к палатке по безопасной осыпи.
 А над нами, окутанная облаками, периодически роняя хлопья снега, поднималась невероятно суровая стена. Которой мы осмелились противопоставить свои силы и чувства. Линия маршрута взмывала в поднебесье… и сидя на пороге, прихлебывая чай, я вспоминал, как выглядела наша палатка сверху. Вчера эти безопасные площадки казались Другим Миром. Крохотная точка, как мечта о глотке горячей воды после восхождения – мечта, которая непременно сбудется. Надо лишь верить в себя и друзей. И стараться все сделать правильно.
Открытие нового скального района такого масштаба – событие в высшей степени незаурядное. Учитывая восемьдесят лет освоения гор Малоалматинского отрога, можно сказать, что произошло чудо, которым есть шанс грамотно воспользоваться. Здесь на склонах вершин, которые окружают ледник Аристова, собран настоящий букет перспектив. Во всяком случае, мой восторг выразился одной фразой – «хотел, как всегда, а получилось гораздо лучше». По скальным ребрам Ушбинки, Трезубца, Ласточкиного Гнезда, Нурсултана можно открыть много интересных маршрутов.
А северный склон пика Аристова предлагает шикарные возможности порезвиться любителям льда и микста, пусть и не столь сложные. Подход к ущелью сравним с заброской в любых других горах… при том, что не надо ехать в чужие страны за сотни километров. Этот район – наш, домашний.
Скальные маршруты, что мне удалось проложить на стенах пиков Учитель и Мария тоже интересны, но – единичны. А здесь… стены, сложенные в гигантскую интересную систему. Где сделан лишь первый шаг в освоении. Уже уходя вниз, Никита, Сергей и я пожали друг другу руки, глядя на удавшийся маршрут. И я рассмеялся:
- Вчера лазил на гору с Талгарцами! Лучше бы я умер. Сегодня с ними же уходил из-под горы домой… лучше бы я умер вчера!
Спасибо вам, друзья! За поддержку, за веру в новое и прекрасное.

No comments:

Post a Comment

оставьте Ваш комментарий

  • copyright © http://urubko.blogspot.com/