2012-03-10

New reality. Новая реальность.

The last winter has stood out the terrible. All reasons are in memory experiences, in a pain from losses of good people … Many friends were lost, many … And as strongest shock Masha Hitrikova, a bright soul. I do not know, than to explain, how happens, that could make… I know, that in all acts there is a share of fault of each of us – including me. To fine and awful events all of us it is put the share.Joe Simpson has well told about Walter Bonatti - «he has played beautiful party, and in time went off a table»… Unfortunately, to predict this «in time» it is impossible. Community has not thought up tablets to avoid errors.

Infinitely long days of winter expedition remained in the past. The Base Camp has ceased to be perceived by a reality, only it does not turn out to wash off in any way clothes from a pathetic smell. So, as if I have lived half-lives in Pakistan, and a jacket with trousers have absorbed aromas of kerosene mixed up with then and southern dust. But is almost nothing. Taking time evrything will be clear, and frosen mind become as usual.

The only thing that remains in This reality - avaricious messages about a course of expeditions on Hidden-peak. I am so lucky (as everybody of us) to observe a historical ascension of Poles - in the winter Karakorum they did the first ascent on eight-thousand mountain Gasherbrum-1. Also have safely gone down in Base. I remember, how it was heavy to find road on a classical way and as it is far our team in 2001 went to top from assault camp. It would be desirable to hope, that this victory of the Polish climbers will give rise to new «wave» of Polish Himalaism, especially, in winter. I congratulate all climbers on beautiful ascent of Arthur Hajzera grope to a mark of 8068 m.It is more difficult to think of group Gerfrid Geshl. I hope, that with freins is everything normally, and it is literally tomorrow on a classical route they will go down in Base.

My wife is happy – won by «poetic talent» two tickets for music concert. For me there has come the technical training period. Last three weeks I have got accustomed in Ryazan where is now any rock, therefore to train while it is necessary on wooden steps of a house ladder.Olga has good-natured agreed to alter something in the house for my trainings, and I «have saddled» the favorite fad. It is necessary to tighten quickly by the summer the rocky form. Because it would be desirable to climb interesting beautiful routes in Italy, Tuyuksu and Ala-Archa. It hope, will turn out to make pair-three new routes And participate in September in rocky festival «The North Face» on Kalimnos. Simone Moro, Iker and Ineko Pou will accept in it participation also - probably, I will gather something important from dialogue with masters of rocks. But perhaps will get some additional muscles as Tramontana guys.

----------------------------------------------------------------

Прошедшая зима выдалась страшной. Дело в переживаниях памяти, в боли от потерь хороших людей… Много друзей погибло, много… И вот еще Маша Хитрикова, светлая душа. Не знаю, чем объяснить, как случилось, что мог бы сделать… знаю, что во всех деяниях есть доля вины каждого из нас – меня в том числе. К прекрасным и ужасным событиям все мы прикладываем свою долю.Джо Симпсон точно сказал о Вальтере Бонатти – «он сыграл красивую партию, и вовремя встал из-за стола»… К сожалению, предсказать это самое «вовремя» не получается. Человечество не придумало таблеток от ошибок.

Бесконечно долгие дни зимней экспедиции остались в прошлом. Базовый Лагерь перестал восприниматься реальностью, только никак не получается отстирать одежду от проникновенного запаха. Так, словно я полжизни прожил в Пакистане, и куртка со штанами впитали ароматы керосина вперемешку с потом и южной пылью. Но это мелочи. Постепенно все придет в порядок, успокоятся и промороженные мысли.

Единственное, что осталось в Этой реальности – скупые вести о ходе экспедиций на Хидден-пик. Мне повезло (как и нам всем) наблюдать историческое восхождение поляков – зимой в Каракоруме они первыми поднялись на восьмитысячную гору Гашербрум-1. И благополучно спустились в Базу. Я помню, как тяжело было находить дорогу на классическом пути, и как далеко наша команда в 2001 году шла к вершине из штурмового лагеря. Хочется надеяться, что эта победа польских альпинистов даст начало новой «волне» польского Гималаизма, особенно, зимнего. Поздравляю всех альпинистов с красивым подъемом команды Артура Хайзера до отметки 8068 м.

Сложнее думать о группе Герфрида Гешла. Надеюсь, что с ребятами все в порядке, и буквально завтра по классическому маршруту они спустятся в Базу.

Жена счастлива – выиграла за «поэтический дар» два билета на концерт. Для меня наступил период технической подготовки. В последние три недели я прижился в Рязани, где скал нет, поэтому тренироваться пока приходится на деревянных ступеньках домашней лестницы.Ольга добродушно согласилась переделать кое-что в доме для моих тренировок, и я «оседлал» любимого конька. Предстоит быстро подтянуть к лету скальную форму. Потому что хочется лазить интересные красивые маршруты в Италии, Туюксу и Ала-Арче. Надеюсь, получится совершить пару-тройку «первопроходов». А в сентябре проучаствовать в скальном фестивале «The North Face» на Калимносе. Симоне Моро, Икер с Инеко Поу тоже примут в нем участие – возможно, я почерпну что-то важное от общения с мастерами скал. А возможно, просто стану помускулистее – как ребята Трамонтаны.

1 comment:

  1. Вот бы мне такую лестницу в моей съемной киевской квартирке! А то единственная отрада - самодельный турничок в дверном проеме :-D Вишу и подтягиваюсь на пальцах.
    Вышел я на скальной тренажер - в Национальном Авиационном Университете он находится. Говорят, самый большой в Украине. Благодарю, что подсказали.

    ReplyDelete

leave Your comment, please :) оставьте Ваш комментарий, пожалуйста