2014-10-10

Mt Bianco -1 :) Монтебьянко -1

Everything started during long time. Ten years ago, Franco Acerbis called in Courmayeur with a bunch of beautiful girls. Well, as usual, went with them on the cable car on the slope of Mont Blanc, drink coffee, poulybatsya each other on the background of mountains. There he asked me how I feel.
- As a boy without money in front of a window full of chocolate, which escaped me. Mountain-behold! And to climb on it.
Since in Italy I felt. Many things were taken in hand, and Mont Blanc stood alone. Then my friend Nikolai Bodyagin whether joking or in earnest began to throw the bait that we may go to the highest point in Western Europe. No publication... just for kicks. So, I began to think seriously began to study the routes, danger. Busy neperevershenymy affairs, Nikolai at the last moment he didn't go. However, ideas-what to do with, as possible say?!
As a result, when Sasha Lutokhin and Dima Sinev decided to visit, I seduced them Mont Blanc.
- Quickly than on Pizzo Coca... Then once or twice in Courmayeur, at the tunnel in Chamonix and the ropeway to pay will not. And with the Italian side of the Mountain! And flux-Ohm... Wine, rocks and sea.
Since we have decided to go Matteo Gallizoli. Got crampons, ice axes and helmets warehouse Climbing section of our village Albino. We discussed different routes, read a heartbreaking work of dozens killed and injured under the rockfall and ice avalanches. I was scared. Therefore, and their Russian ones friends convinced to go from the shelter Gonello.
Reality appeared before us in full growth when I saw a giant glacier. Above him on the rocks like an eagle's nest perched house is incredibly far away. However, we honestly tried to walk - climbed up the ridges moraine, slipping on the ice boards.
Frankly, the state of the route was perfect. Dry autumn crucified Mont Blanc at the intersection of Winter and Summer was warm and dry. However, the weather forecast is brought melancholy. Yes and injured legs Alexander Lutokhin been hard. Therefore, it remained to spend the night on the glacier. Dima Sinev muttered that the Russians are never leaving friends... and took out a bottle of red wine.
From the moraine for a couple of hundred meters I had to put on crampons. Then again started the trail on the slope. In the end, sadly, but refuge Gonello towards evening reached only Matteo and me.
The approach on the rocks was proverennym ropes as thick as an arm and chains. The shelter has already been mothballed for the winter, however, one piece of (free) remained open for scumbags like me and Matteo.
- In the summer, of course, this cabin is locked, ' said the Italian. - That the business was in the main part. It's all very convenient, food, coffee, service...
- Here is also the Paradise conditions, - delight spread I hands. - I'd free and cheerful. While you're sleeping bag was it?!
- Why? - said Matteo. - Blankets and mattresses here are very decent. And gas out on the shelves... a few Bottles.
We had a quick bite, thought the way the track, tried to contact by radio with friends, he admired the bright stars. And recovered to sleep. Following a long habit, the things I put compactly next to in the morning to collect on the touch. Matteo was not fast across the width of the bunk of a bunk bed. Himself lost in the depths. Over the Alps night came.
Arrived message from Artiom Braun, that he is in home just after Manaslu. Didn't summited, sadly:
Den, I can tell honestly tha felt perfect. Rushed the trail during the summit ppush also, than Dmitriy and Zamir went  back from 7700, me continued up solo in good speed. Grekov tald about return after 15.00, and I am in discipline. In any case I am sutisfate from my ability. Mountains are ahead.
--------------------

--------------------
Началось все очень давно. Лет десять назад Франко Ачербис позвал в Курмайер с кучей красивых девушек. Ну, как водится, поехали с ними на канатной дороге на склон Монблана, выпить кофе, поулыбаться друг другу на фоне гор. Там-то он и спросил, как я себя чувствую.
- Как мальчишка без денег перед витриной, полной шоколада, - вырвалось у меня. - Гора-то вот! А залезть на нее нет возможности.
С тех пор в Италии я так себя и чувствовал. Множество дел уводили в стороны, а Монблан стоял особняком. Потом друг Николай Бодягин то ли шутя, то ли в-серьез начал закидывать удочку о том, чтобы нам сходить на высшую точку Западной Европы. Без официоза... просто для кайфа. Поэтому, я всерьез задумался, начал изучать маршруты, опасности. Занятый неперевариваемыми делами, Николай в последний момент никуда не поехал. Однако, идейки-то куда девать, как говорится?!
В итоге, когда Сашка Лутохин и Димка Синев решили приехать в гости, я соблазнил их Монбланом.
- Быстренько акклиматизируемся на пиццо Кока... Потом раз-два в Курмайер, за тоннель в Шамони и канатку платить не будем. И с Итальянской стороны на Гору! А пото-ом... Вино, скалы и море.
С нами решил отправиться Маттео Галлицоли. Раздобыл кошки, ледорубы и каски со склада Альпинистской секции нашего поселка Альбино. Мы обсуждали разные маршруты, читали душераздирающие опусы о десятках убитых и травмированных под камнепадами и ледовыми обвалами. Становилось страшно. Поэтому, и своих россиянских друзей убедил идти от приюта Гонелло.
Реальность предстала перед нами в полный рост когда я увидел длиннющий ледник. Над ним на скалах подобно орлиному гнезду приютился домик - в невероятной дали. Однако, мы честно попытались дойти - взбирались по увалам морен, скользили на ледовых досках.
Откровенно говоря, состояние маршрута было идеальным. Сухая осень распяла Монблан на перекрестке Зимы и Лета - было тепло и сухо. Однако, прогноз погоды навевал грусть. Да и травмированным ногам Александра Лутохина приходилось трудно. Поэтому, он остался ночевать на леднике. Димка Синев пробормотал, что русские своих не бросают... и достал бутылочку красного вина.
От морены на пару сотен метров пришлось надеть кошки. Дальше снова начиналась тропа по склону. В итоге, как ни печально, но к рефьюджу Гонелло к вечеру добрались только Маттео и я.
Подход по скалам оказался провешенным веревками толщиной с руку и цепями. Сам приют уже был законсервирован на зиму, однако, одна часть (халявная) оставалась открытой - для отморозков вроде меня и Маттео.
- На лето, конечно, этот домик запирают, - улыбнулся итальянец. - Чтобы бизнес шел в основной части. Там все очень удобно - еда, кофе, сервис...
- Здесь тоже райские условия, - в восторге развел я руками. - По мне лучше бесплатно и сердито. А ты спальный мешок не брал, получается?!
- Зачем? - удивился Маттео. - Одеяла и матрацы здесь очень приличные. И газ вон по полкам... несколько баллоннов.
Мы быстренько перекусили, продумали путь-дорожку, попытались по рации связаться с друзьями, полюбовались на яркие звезды. И оправились спать. Следуя давней привычке, все свои вещи я уложил компактно рядом - чтобы утром собрать на ощупь. Маттео же разговелся по всей ширине двухярусных нар. И сам затерялся в глубине. Над Альпами наступила ночь.
От Артема Брауна ночью пришло письмо, что он уже вернулся с Манаслу. Не залез, к сожалению:
Ден, сказать по честному, я чувствовал себя офигенно. На штурме много топтал впереди и потом на 7700 Дмитрий с Замиром вниз пошли, в одного шел на гору в хорошем темпе. Греков сказал в 15 разворот, а я дисциплинирован. Ничего, я доволен своей формой. Горы еще будут.

No comments:

Post a Comment

оставьте Ваш комментарий

  • copyright © http://urubko.blogspot.com/