Author: Aneta Szukowska
Original link: outdoormagazyn.pl
Translation: Konstantin Guzowski, Almaty
On 19-22 of September in Ladek Zdroy (a little
Polish town) was XVIII international mountain film festival. The program
included many presentations of experts, good movies, an thematic actions. The
taking participation persons – Simone Moro, Denis Urubko, Bernadette McDonald,
Tomasz Mackiewic, Marec Klonowski, Janusz Majer, Marcin Tomaszewcki, also Adam
Bielecki, Artur Malek and Krzysztof Wielicki.
Although the scenes (there were several) acted
as many stars, the main leitmotif of the festival remained Polish winter
expedition to broad Peak. On this topic were asked questions known гималаисту Denis Urubko. That is what he
answered:
«We must be very sensitive and careful in this
matter first of all, because the Creator of the project «Polish winter Himalaism»
not so long ago died. I greatly respected by Artur Haizer, as a climber, a
sportsman, and a man. So I wouldn't evaluate its projects and plans. What is
done at high altitudes, with one hand simply, and with another - is quite
difficult. I cannot and do not want to judge the situation, the more that was
not there. I was also in difficult situations.
For example, during the winter expedition to Lenin Peak. I was the strongest in the group.
During the assault we were all together, but at
some point partners said: «Denis, you have more opportunities, go to the top,
and we will support you during the descent». Everyone in this situation was to
take decisions and assume responsibility. In the end, I went up to the highest
point, and began to go back, and they slowly walked in my direction. We met
around 300 meters
from the top. Then they surprised me, saying that, once to the top left 300 meters, they will
try to climb it, and I need to wait.
Assess the situation: fifty degrees, the wind
was very strong, comes the night, and on the descent there is a network of
cracks. I could stay here and freeze or take the risk and go down himself.
Paradoxically, but at this moment they left me. We had to descend, it was the only right decision. I managed to reach the camp, I have prepared a warm drink in a thermos and came out to meet them. It turned out that the two men went to the top, and one, going a bit farther, decided to turn, go down. Died. We must remember that during the ascent everyone decides for himself, each responsible for your actions.
Paradoxically, but at this moment they left me. We had to descend, it was the only right decision. I managed to reach the camp, I have prepared a warm drink in a thermos and came out to meet them. It turned out that the two men went to the top, and one, going a bit farther, decided to turn, go down. Died. We must remember that during the ascent everyone decides for himself, each responsible for your actions.
Returning to the broad Peak - it's certainly an
amazing success after many failed earlier attempts. Every participant of the
expedition made the decision independently and assumed responsibility for it».
Denis also expressed his opinion about the
media, speaking about the following:
«Journalists is the second oldest profession in the world. We should not look for sensations, but should look at the situation of Artur Haizer, or Krzysztof Wielicki - persons who were at this altitude, and who can tell about it. Congratulations summited broad Peak Adam Bieletcki, Arthur Malec, Krzysztof Wielicki, Maciej Berbeka, Tomasz Kowalcki, Artur Haizer as well. I congratulate all of Poland on this achievement, and at the same time very upset by the pain with all those who lost loved relatives and naibours.
«Journalists is the second oldest profession in the world. We should not look for sensations, but should look at the situation of Artur Haizer, or Krzysztof Wielicki - persons who were at this altitude, and who can tell about it. Congratulations summited broad Peak Adam Bieletcki, Arthur Malec, Krzysztof Wielicki, Maciej Berbeka, Tomasz Kowalcki, Artur Haizer as well. I congratulate all of Poland on this achievement, and at the same time very upset by the pain with all those who lost loved relatives and naibours.
Was a question: will Denis participate in the
poles winter expedition to K2 under the
leadership of Krzysztof Wielicki?
Answer: My wife Olga snatched me two things - never
ride on a motorcycle, and never try to climb on K2.
But a month ago Krzysztof Wielicki sent me a letter “if we’ll have enough money
and equipment would you like to join for the K2
winter project”? and in a minute get my reply «Yes».
Other request from auditory: will
you go to mountains with Adam Bielecki?
Answer: Yes. I meet Adam in
Karpates, we were talking, but most important that into his eyes was possible
to see as by mirror the my own eyes reflection.
-------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------
На фестивале горных фильмов в Польше.
Автор: Анета Жуковска
Источник: outdoormagazyn.pl
Перевод: Константин Гузовский,
Алматы
С 19 по 22
сентября в Лондку Здройю (небольшой городок в Польше) был проведен 18
международный фестиваль горных фильмов. Программа была насыщена множеством
лекций известных горных экспертов, хорошим кино, а также сопутствующими
событиями. Среди звёзд фестиваля находились Симоне Моро, Денис Урубко,
Бернадетте МакДональд, Томаш Мацкевич, Марек Клоновски, Януш Майер, Марчин
Томашевски, а также Адам Белецки, Артур Малек и Кшиштоф Велицки.
Хотя на сценах
(их было несколько) выступило много звёзд, основным лейтмотивом фестиваля оставалась
польская зимняя экспедиция на Броуд Пик. По этой теме были заданы вопросы
известному гималаисту Денису Урубко. Вот что он ответил:
«Мы должны
быть очень деликатны и осторожны в этом вопросе прежде всего потому, что
создатель проекта «Польский зимний гималаизм» не так давно погиб. Я очень
уважал Артура Хайцера, как альпиниста, спортсмена и человека. Поэтому я не
хотел бы оценивать его проектов и планов. То, что делается на больших высотах,
с одной стороны достаточно просто, а с другой – достаточно сложно. Не имею
возможности и не хочу судить о той ситуации, тем более, что не был там. Я тоже
находился в трудных ситуациях.
Например, во
время зимней экспедиции на Пик Ленина. Я был наиболее сильным в группе. Во
время штурма мы шли все вместе, но в какой-то момент партнеры сказали: «Денис,
у тебя больше возможностей, иди на вершину, а мы будем тебя поддерживать во
время спуска». Каждый в этой ситуации должен был принять решение и взять на
себя ответственность. В итоги я поднялся до высшей точки, и стал возвращаться,
а они потихоньку шли в моем направлении. Мы встретились где-то около 300 метров от вершины. И
тут они меня удивили, сообщив, что, раз до вершины осталось 300 метров, то они
попытаются подняться на неё, а я могу их подождать.
Оцените
ситуацию: пятьдесят градусов мороза, очень сильный ветер, наступает ночь, а на
спуске находится сеть трещин. Я мог бы тут остаться и замерзнуть или рискнуть и
спуститься вниз сам.
Парадоксально,
но в этот момент они меня бросили. Пришлось спускаться, это было единственно
правильное решение. Мне удалось дойти до лагеря, я приготовил тёплое питьё в
термосе и вышел им навстречу. Оказалось, что два человека пошли на вершину, а
один, пройдя еще немного дальше, решил повернуть, идти вниз. Погиб. Мы должны
помнить, что во время восхождения каждый принимает решение за себя, каждый в ответе
за свои действия.
Возвращаясь к
Броуд Пику – это конечно удивительный успех после многих неудавшихся ранее
попыток. Каждый участник этой экспедиции принимал решение самостоятельно и брал
на себя за него ответственность».
Денис также высказал
своё мнение о медиа, говоря приблизительно следующее:
«Журналисты –
это вторая самая древняя профессия в мире. Мы не должны искать сенсаций, а
должны посмотреть на ситуацию глазами Артура Хайзера, или Кшиштофа Велицкого –
лиц, которые сами были на этой высоте, и которые могут об этом рассказать.
Поздравляю с восхождением на Броуд Пик Адама Белецкого, Артура Малека, Кшиштофа
Велицкого, Мачея Бербеку, Томаша Ковальского, а также Артура Хайзера. Поздравляю
всю Польшу с этим достижением,
и в то же время остро переживаю боль со всеми, кто потерял близких.
Поступил также
вопрос «поехал бы Денис на зимнюю экспедицию на К2, организуемую Кшиштофом
Велицким»?
Ответ: Моя
жена попросила, чтобы я обещал выполнить две вещи: никогда не ездить на
мотоцикле и никогда не подниматься на зимнюю К2. Но две недели назад Кшиштоф
Велицкий выслал мне вопрос: если мы соберем деньги и снаряжение, то поедешь ли
со мной на зимнюю экспедицию на К2? Без колебания я ответил: да.
Вопрос из
зала: Пойдешь ли в горы вместе с Адамом Белецким?
Ответ: Да. Я
познакомился с Адамом в Карпатах, мы говорили с ним, но самым важным было то,
что когда я глядел в его глаза, то как в зеркале, видел в них отражение своих
глаз.
No comments:
Post a Comment
leave Your comment, please :) оставьте Ваш комментарий, пожалуйста