So, Kalymnos shuddered. As thousands of years
ago by the earthquake. But now the island was vibrating happy from the sensation of
the centre of the climbing world. Here for a few days crossed interests and
«the swords» of the best verticals adventurers. When October 01 I flew from Moscow – started snowing.
Was rainy in Bergamo
till 08 October. But into the blue network of the Mediterranean
waves played the sun. And my daughter swooned on the shore of the warm wind,
full of the smell of flowers.
In the first days of Emilio Previtali agreed to
join me. He has a great standing on legs even on the steep relief. Masterfully
going on overhanging, he said: «a remarkable passage, «and this line too cuts
fingers», «incomprehensible system of grips», «very much the reverse spread...
And a lot of other comments by the high profile specialist.
- Emilio, why do you prefer some time more easy
lines?
- I'm tired of running around with guide-book,
trying to discover where «easy» eight, and where «complex» seven. Better I’ll
get the «six», but... really beautiful, interesting.
Understand how he's right, I was not
immediately. Only in the fourth day managed to note that in the guide-book of Kalymnos
clearly placed the emphasis on aesthetic beauty of routes, harmony climbing.
This was a real discovery. And showed what «world we» level I was. My needs
were reduced to survive «grade», increase the difficulty climbing.
The days of The North Face Rock-climbing
Festival on the Kalymnos island has been interesting, but loaded. For example,
had spent time with his family, to his daughter and wife to enjoy the sun and
the sea, and would not sit locked in the hotel. Should take part in the dealer
seminar.
Managers involved in the circulation of ideas «Never Stop Exploring» tried
different lines, and we organized insurance, taught security on the rocks,
climbing technique... Many of them are very strong climbers in any case. Atmosphere
consistent with the spirit of adventure. In the evenings on the terrace of the
headquarters of the festival were held fascinating lectures. Ineko Pou and
Hansjorg Auer told about the expeditions. People punched so that the screen had
to pull the neck. And then began a disco.
Worn on the fingers, the skin does not really
make an effort. But the lines 6a-6b cannot be good without torment the soul of
the doubt. And even rope in carbines is clipping flight. And today even managed
to cope with 7a... It was tough one of those lines, which Maestro Previtali says
«MOLTO TOGLIENTE» - very cutting. Of those, in Guide-book appear with the
lowest estheticism. But! If in the near future be able to stand up on feet
is like the best snowboarder of climbers (and better climber among
snowboarders) Emilio, I will have a chance at something else?! Albeit only in
the pursuit of «grade», sorry.
-------------------------------------------------
the Shalk on the ground
the flowers into the sky
-------------------------------------------------
Итак, Калимнос вздрогнул. Как
тысячи лет назад от землетрясения. Но теперь остров счастливо вибрировал от ощущения
центра скалолазного мира. Здесь на несколько дней скрестились интересы и
«шпаги» лучших искателей приключений на вертикалях. Когда 01 октября я вылетал
из Москвы – пошел снег. В Милане 08 октября было дождливо. А в лазурном
переплетении Средиземноморских волн играло солнце. И дочка млела на берегу от
теплого ветра, полного запаха цветов.
В первые дни Эмилио Превитали
согласился составить мне компанию. Он великолепно стоял на ногах даже на самом
крутом рельефе. Мастерски выходя по нависаниям, он приговаривал: «замечательный
пассаж», «а эта линия слишком режет пальцы», «непонятная система хватов»,
«очень понравился обратный разворот»… И много других комментариев специалиста
высокого профиля.
- Эмилио, почему ты предпочитаешь
более простую линию?
- Мне надоело бегать с гайдбуком,
выискивая, где «простая» восьмерка, а где «сложная» семерка. Лучше я пролезу
«шестерку», но… по-настоящему красивую, интересную.
Понять, как он прав, мне удалось
не сразу. Лишь в четвертый день удалось обратить внимание, что в гайд-буке по
Калимносу четко расставлены акценты по эстетической красоте маршрутов, по
гармонии лазания. Это стало реальным открытием. И показало на каком
«недозрелом» уровне я находился. Мои потребности сводились к тому, чтобы
выдержать «грэйд», повысить сложность лазания.
Дни Скального Фестиваля The North Face на острове Калимнос
оказались интересными, но загруженными. К примеру, приходилось уделять время
семье, чтобы дочка с женой получали удовольствие от солнца и моря, а не сидели
взаперти в отеле. Надо было принимать участие в дилерском семинаре.
С
менеджерами, вовлеченными в круговорот идеи «Never Stop Exploring» мы пробовали разные линии, организовывали страховку,
обучали безопасности на скалах, технике лазания… Многие из них оказались
скалолазами высочайшего уровня. Обстановка соответствовала духу приключения. По
вечерам на террасе штаб-квартиры фестиваля проходили увлекательные лекции. Инеко
Поу и ХансЙорг Ауэр рассказывали об экспедициях. Народу набивалось столько, что
к экрану приходилось вытягивать шею. А потом начиналась дискотека.
Стертая на пальцах кожа не дает
по-настоящему приложить усилия. Но линии 6a-6b
удается «вылазить» без терзающих душу сомнений. И даже веревка в карабины
вщелкивается влет. А сегодня даже удалось совладать с 7а… Это было жестко, из
тех линий, о которых маэстро Превитали говорит «мольто тольенте» - очень
режущая. Из тех, что в гайд-буке значатся с наиболее низкой эстетической
оценкой. Но! Если в ближайшее время удастся «встать» на ноги подобно лучшему
сноубордисту из скалолазов (и лучшему скалолазу среди сноубордистов) Эмилио, то
у меня появится шанс на что-то большее?! Пусть пока лишь в погоне за «грейдом»,
прошу прощения.
Спасибо за такое солнце. В Москве его порой не хватает.
ReplyDelete