2012-01-10

C1 and S-Peterbourg. Л1 и С-Петербург.



At 08 Janiuary morning the weather kick on mind by blue sky. As talking: is everything! But you re lazy. Was much snow but take 3-4 days for hard plates of avalanches, and fresh avalanches felt already. In this reason we risk, and afternoon went to ice-fall by our track. And went out in darkness very bravely. By the «vocal» slope rush on rocky shoulder, and decide to spend night here.

We had a good time set of ways - have broken a pole of tent, nearly have burnt an cover of it by new stove, have turned a thermos with tea, wrote inspired SMS to home, and found out relations with LeMMur.

In the morning have decided to try to go in light jackets about what at once have regretted. Nevertheless, has carried, that ascent in Camp 1 has appeared safe. Such sensation, that because of global warming the glacier for nine years has melted, and has turned to a moraine. Therefore, we have quickly rushed, have left the deposit under a rock, and in a trice have fallen down in Base. Last night was here -25 colds, however, at light of the sun the life here seemed optimistical.

Besides, by a lunch-time on a platform of Base Camp there have arrived Polish climbers with all cargo. Neighbours, we will be on friendly terms :)

* * *

However, when I spent the night on slope of Nanga, to me dark-dark day was recollected. There are White nights, and there are Dark days. Those December time, having decided, that before a trip to the Winter Himalayas it is necessary to get used to a cold, I have arrived to Russia. Also it has miraculously turned out, Alexander Rodichev has invited me to St.-Petersburg to drink coffee in outdor-centre «Tramontana». That from this it has turned out, it is possible to look here:

http://www.youtube.com/watch?v=8BvSgJesyyc&feature=player_embedded

I managed to share with Petersburg climbers the Adventure, Sport and Art, mountaineering and a place of the person in it. The freshest were, certainly, memoirs on an ascension on peak Przhevalsky and Pobedy peak in the summer of 2011. And when we together looked a film of Cory Richards «Cold» about a winter ascent on Gesherbrum-2, at me blood freeze in veins - at which time! Probably, it also was necessary the cold preparation for attempt on Nanga-Parbat.

Thanks Alexander Rodichev and Larisa, to «Tramontana» heads for warmth and soul which they put in business. Greetings to Andrey Varvarkin also, who arrived to Tramontana just for couple of tea, and presented something of his engineering ideas for alpinism.

-------------------------------------------------------

Утром 08 января погода внезапно ударила по мозгам синим небом. Мол, я для вас! а вы лодыри. Снега было много, но для образования лавинных досок требовалось 3-4 дня, а свежие лавины уже опали. Поэтому, мы рискнули, и после обеда по проложенным следам лихо забежали в ледопад. А затем, уже в темноте, не менее лихо из него выскочили. По ухнувшему под нагрузкой склону выбрались на скальное плечо, и решили ночевать.

Развлекались мы множеством способов – сломали стойку у палатки, чуть не спалили тент новой горелкой, перевернули термос с чаем, писали вдохновенные СМС-ки на родину, и выясняли отношения с ЛеММуром.

Утром решили попытаться идти в легких куртках, о чем сразу же пожалели. Тем не менее, повезло, что подъем в Лагерь 1 оказался безопасным. Такое ощущение, что из-за глобального потепления ледник за девять лет просел, и превратился в морену. Поэтому, мы быстро поднялись, оставили депозит под скалой, и мигом свалили в Базу. Предыдущей ночью здесь было -25 холода, однако, при свете солнца жизнь здесь кажется оптимистичной.

К тому же, к обеду на площадку Базового Лагеря прибыли поляки со всем грузом. Соседи, как-никак :) будем дружить!

* * *

Однако, когда я ночевал на склоне Нанги, мне вспомнился темный-темный день. Бывают Белые ночи, а бывают Темные дни. В то декабрьское время, решив, что перед поездкой в Зимние Гималаи надо привыкать к холоду, я приехал в Россию. И чудно получилось, Александр Родичев пригласил меня в Санкт-Петербург, чтобы выпить кофе в оутдор-центре Трамонтана. Что из этого получилось, можно глянуть здесь:

http://www.youtube.com/watch?v=8BvSgJesyyc&feature=player_embedded

Мне удалось поделиться с питерскими альпинистами своим видением Приключения, Спорта и Искусства, альпинизма и места человека в нем. Самыми свежими были, конечно же, воспоминания о восхождении на пик Пржевальского и пик Победы летом 2011 года. А когда мы вместе смотрели фильм Кори Ричардса «Колд» о зимнем восхождении на Гашербрум-2, то у меня кровь стыла в жилах – в который уж раз! Возможно, это и была необходимая холодовая подготовка к попытке на Нанга-Парбат.

Спасибо Александру Родичеву и Ларисе, руководителям «Трамонтаны» за теплоту и душевность, которую они вкладывают в дело. А еще спасибо Андрею Варваркину, который заглянул на огонек, и подарил кое-что из своих инженерных разработок для альпинизма.

No comments:

Post a Comment

оставьте Ваш комментарий

  • copyright © http://urubko.blogspot.com/