Several months ago I have dared to change something … not in the vision of mountaineering, and how it is better to display important to me, interesting, that there is in those high-rise ascensions which I make. Recently besides new routes on tops above eight thousand metres I managed to make pair of ascensions in winter conditions. It became the new experience, new understanding of mountains and the place in them. As in the Himalayas and Каракоруме. It became a meeting with fine, for the sake of what, actually we go to mountains.
The winter mountaineering is concentration of everything that is present at "usual" high-rise ascensions. That is, this brightest combination worried by the person during expedition to normal conditions. Contrasts of emotions and feelings in winter conditions reach apogee. If a cold - that wild, if a wind - that extreme, despair - absolute, pleasure - to euphoria, and if freedom - that boundless.
In the winter the highest ranges of the earth strongly differ that we have got used to see there in the summer. And it is final, the world is learnt in another way. These are new pages which the person opens for itself, an adventure full of risk and happiness. It is the new possibility of self-expression similar to art. And it to what I aspired in mountaineering.
Besides, possibility to be engaged in opening of the forces and possibilities is and at high-speed ascensions. And it is a part of my experience; on восьмитысячник I have made the first sports ascension in 2001 in a high-speed mode.
Besides, I had to cut down myself in possibility to represent Kazakhstan, as wrote here, and for quite some time now I began to make ascensions, not acting for any country. Therefore, the urgency, so to say, problems has gone down in temperature. Henceforth it would be desirable to do interesting ascensions only in a cut of own interests.
Therefore, the purposes and problems which I pursue in mountaineering, were added. It is impossible to tell, that it has occurred sharply, but has once boiled, as they say. In it I am very grateful to friends Simone Moro and Andrey Starkov. And now has come decision to tell about it on pages of the blog also.
«Also» - because to me has had the luck to describe in magazines, in a world press, projects which participated last years. And I am very grateful to journalists who with such interest concern backpackings. It is grateful to readers who accept mountaineering pages.
Henceforth in the most important and interesting part of a blog «New steps on 8000» I will publish materials on all Sports ascensions in the Himalayas and Каракоруме - made, or unsuccessful. The main thing that they occurred. Also I will be grateful to all to whom it will seem to the interesting.
And we will begin … yes, we will return by 2001 - "8000 new"
----------------------------------------------------------Несколько месяцев назад я решился кое-что изменить… не в своем видении альпинизма, а то, как лучше отображать важное мне, интересное, что происходит в тех высотных восхождениях которые я совершаю. В последнее время помимо новых маршрутов на вершины выше восьми тысяч метров мне удалось совершить пару восхождений в зимних условиях. Это стало новым опытом, новым пониманием гор и своего места в них. Как в Гималаях так и Каракоруме. Это стало встречей с прекрасным, тем, ради чего, собственно мы ходим в горы.
Зимний альпинизм является концентрацией всего, что присутствует в «обычных» высотных восхождениях. То есть, это ярчайшее сочетание переживаемого человеком в течение экспедиции в нормальных условиях. Контрасты эмоций и чувств в зимних условиях достигают апогея. Если холод – то дикий, если ветер – то неимоверный, отчаяние – абсолютное, радость – до эйфории, и если свобода – то безграничная.
Зимой высочайшие горные системы земли сильно отличаются от того, что мы привыкли видеть там летом. И конечно же, мир познается по-другому. Это новые страницы, которые человек открывает для себя, приключение, полное риска и счастья. Это новая возможность самовыражения, подобная искусству. И это то, к чему я стремился в альпинизме.
Кроме того, возможность заниматься открытием своих сил и возможностей есть и при скоростных восхождениях. А это часть моего опыта; первое спортивное восхождение на восьмитысячник я совершил в 2001 году именно в скоростном режиме.
Кроме того, мне пришлось урезать себя в возможности представлять Казахстан, как уже отметил здесь, и с недавних пор я стал совершать восхождения, не выступая ни за какую страну. Поэтому, актуальность, так сказать, задач понизилась в температуре. Отныне хочется делать интересные восхождения лишь в разрезе собственных интересов.
Поэтому, цели и задачи, которые преследую в альпинизме, которые я выражаю, дополнились. Нельзя сказать, что это произошло резко, но в один прекрасный момент накипело, как говорится. В этом я очень признателен своим друзьям Симоне Моро и Андрею Старкову. И теперь пришло решение рассказывать об этом на страницах своего блога тоже.
«Тоже» - потому что мне посчастливилось описывать в журналах, в мировой прессе, проекты, которых участвовал в последние годы. И я очень признателен журналистам, которые с таким интересом относятся к горовосхождениям. Благодарен читателям, которые принимают страницы альпинизма.
Отныне в самой важной и интересной части блога «8000 new» я буду публиковать материалы по всем своим cпортивным восхождениям в Гималаях и Каракоруме – совершенным, или безуспешным. Главное, чтобы они происходили. И буду признателен всем, кому это покажется интересным.
А начнем… да, вернемся к 2001 году – итак «8000 new».