At night
on a moraine the sherpas boots knock. Long before arrival of morning when stars
are most terribly shown from space heights, them it is audible near to Base
camp. Rattle, rustle, cut sparks from this, that is not finished by hoofs of
yaks. The transport artery along which are extended camp of expeditions,
withdraws to bottom Khumbu ice-fall.
- What
for so early leave? - Bolotov shrugged shoulders. - That in turn to be pushed?
- Not
clearly, - I agreed. - Well sleep as the normal person! And start at a dawn …
- All the
same, they will return to a heat through ice-fall are not in time.
Malt
liquors left at two o'clock in the morning, and came back by a dinner. Then to
have a rest before twilight, and earlier to lay down to sleep, again to stare
in twilight of next morning. Alexey and I started to ice-fall much later. Then
it became visible surrounding validity, «traffic» in ice-fall resolved -
usually we caught up with them on the approach to the Second Camp.
For the
morning after descent in heights of 8000 metres we have beheld sad activity on
a helicopter platform. There accepted a sherpa’s body, the victim on Lhotse slope.
After I saw sad eyes of Nepaleses, general silence… or on the contrary
excessive talkativeness. Someone drank whisky, someone silently smoked, looking
on Khumbu ice-fall and a bulk of the Everest rising over it. All of us THERE we
will be… but it would be desirable to remove leaving term on «as it is possible
further». And for this purpose it is necessary to supervise each step, to operate
by ABC-book competently, to
study at masters.
Years ago I
studied in acclimatisation. Rest in a valley - a thing not from simple. The
consciousness refuses to wait … because differently it is necessary to catch
up. And is worse than it does not happen. Around scurry about trekkingers which
have a simple and accurate purpose; yes not one! For the summit-push to
eight-thausanders the had a rest groups go; everyone looks as a superman! On
the Internet news about perfect ascensions continually flash; physiognomies on
shots! Also starts to seem, that itself - it is deep behind a life board.
Then it
is necessary to «include» the brains. And to consider. That… Day climbed from
Base on 6600, the second day worked to 8000, then laid in tent, walked after
district, then went downwards back to Base, and were dragged under heavy
backpacks in village Deboche. Here now a little bit more clearly… it becomes
visible, that for heavy work it was necessary five days. With which it is
necessary to fill with high-grade rest.
- The life
has gone right, - I have estimated, looking on the Everest rising for «Rivandell»
lodge window. Because in a hand there was a cup of dairy tea. Even three funny days
in wood also were coming. Under a window Sergey Bogomolov’s group gathered.
They left downwards, went home after an ascension on Ajland-peak.
Can we
amaze to 8000-meter peak as this! Trah-bah, and «in kings» for couple of weeks.
By a new route. In the Alpine style … Or to forget about mountaineering?!
«Denis, -
my wife Olga has written. - Every time forgot to tell… a currant Bush, that you
have planted under a window, have got accustomed. Bees fly around. So it is
lovely! In the summer even there will be berries. Come more soon! You will walk
with the daughter under a currant, and I can to sleep enough».
Or forget
just about sweet life, but to see the purpose only. To cut off any «anchors»
that adhere to a normal life. Then the head does not perceive a kaleidoscope of
paints around. After Height in the mornings you feel in a mouth ferruterous
smack. The skin on fingers and the person bursts. You are broken. First pair of
days the life does not deliver physical pleasure. After eight thousand meters
the consciousness scatters between positive emotions for pleasure of stay in «a
life zone», and negative sensations that presents own organism. It is necessary
to consider simply days of rest, to be restored, kick itself.
And in
some days …
- The
life has gone right, - I have estimated, looking on the Everest rising behind a
window. Finishing drinking tea. Because there was a chance of action. It was
necessary to leave forest area. Everything, that lasted two months in Nepal,
was a prelude. Also there was one attempt. One push. On the second possibility
of time, similar, does not remain. But all has been made on «School»,
competently. That is … means, there is a chance.
If everything
happened well, early in the morning on May, 15th Bolotov and I at light of
small lamps we will leave Base camp. As sherpas, knocking boots on a moraine. Just
only – to the other direction.
--------------------------------------------
--------------------------------------------
По ночам по морене стучат ботинки
шерпов. Задолго до прихода утра, когда звезды наиболее жутко скалятся с
космических высот, их слышно рядом с Базовым лагерем. Гремят, шуршат, высекают
искры из того, что не добито копытами яков. Транспортная артерия, вдоль которой
вытянуты лагеря экспедиций, уводит к подножию ледопада Кхумбу.
- Зачем так рано выходят? –
пожимал плечами Болотов. – Чтобы в очереди толкаться?
- Непонятно, - соглашался я. – Ну
выспись как человек! И стартуй на рассвете…
- Все равно, вернутся до жары
через ледопад они не успевают.
Портеры уходили в два часа ночи,
и возвращались к обеду. Чтобы потом отдыхать до сумерек, и раньше лечь спать,
дабы снова таращить глазенки в полумраке следующего утра. Алексей и я
стартовали в ледопад намного позже. Тогда становилось видно окружавшую
действительность, «пробки» в ледопаде рассасывались – обычно мы догоняли их на
подходе ко Второму Лагерю.
На утро после спуска в высоты
8000 метров мы узрели на вертолетной площадке грустную активность. Там
принимали тело шерпа, погибшего на склоне Лхоцзе. После я видел грустные глаза
непальцев, всеобщее молчание… либо наоборот излишнюю разговорчивость. Кто-то
пил виски, кто-то молча курил, глядя на ледопад Кхумбу и поднимавшуюся над ним
громаду Эвереста. Все мы ТАМ будем… но хочется отодвинуть срок ухода на «как
можно дальше». А для этого надо контролировать каждый шаг, действовать азбучно
грамотно, учиться у мастеров.
Когда-то я учился акклиматизации.
Отдых в долине – вещь не из простых. Сознание отказывается ждать… потому что
иначе придется догонять. А хуже этого не бывает. Вокруг снуют треккингеры, у
которых есть простая и четкая цель; да не одна! На штурм восьмитысячников
отправляются отдохнувшие группы; каждый выглядит орлом! В интернете то и дело
мелькают новости о совершенных восхождениях; физиономии на кадрах! И начинает
казаться, что сам – глубоко за бортом жизни.
Тогда остается «включать» мозги.
И считать. Та-ак… День лезли из Базы на 6600, второй день работали до 8000,
потом лежали в палатке, гуляли по округе, затем шли вниз обратно в Базу, и
волочились под тяжелыми рюкзаками в деревню Дебоче. Вот теперь становится
немножко понятней… Видно, что на тяжелую работу пришлось пять дней. Которые
необходимо восполнить полноценным отдыхом.
- Жизнь удалась, - оценил я,
глядя Эверест на поднимавшийся за окном гостиницы «Ривенделл». Потому что в
руке была чашка молочного чая. И предстояли еще три дня балдежа в лесу. Под
окном собиралась группа Сергея Богомолова. Они уходили вниз, отправлялись домой
после восхождения на Айланд-пик.
Вот бы так и на восьмитысячник!
Трах-бах, и «в дамках» за пару недель. Да по новому маршруту. Да в альпийском
стиле… Или забыть об альпинизме?!
«Денис, - написала Ольга. – Все
время забывала сказать… Куст смородины, что ты посадил под окном, прижился. Вокруг
летают пчелы. Так мило! Летом даже будут ягоды. Приезжай скорей! Будешь гулять
с дочерью под смородиной, а я высплюсь».
Или забыть мягкую жизнь, и лишь
видеть цель. Отрезать любые «якоря», что привязывают к нормальной жизни. Тогда
голова не воспринимает калейдоскоп красок вокруг. После Высоты по утрам
чувствуешь во рту железистый привкус. Трескается кожа на пальцах и лице. Ты
разбит. Первую пару суток жизнь не доставляет физической радости. После восьми
тысяч метров сознание разлетается между положительными эмоциями от радости
пребывания в «зоне жизни», и негативными ощущениями, что преподносит
собственный организм. Надо просто считать дни отдыха, восстанавливаться, пинать
себя.
А через несколько дней…
- Жизнь удалась, - оценил я,
глядя на поднимавшийся за окном Эверест. Допивая чай. Потому что появился шанс
на действие. Надо было уходить в Базовый лагерь. Все, что тянулось два месяца в
Непале, было прелюдией. И осталась одна попытка. Один выход. На вторую
возможность времени, похоже, не осталось. Но все было сделано по «Школе»,
грамотно. И значит… значит, есть шанс.
Если все будет хорошо, то рано
утром 15 мая Болотов и я при свете фонариков покинем Базовый лагерь. Как шерпы,
стуча ботинками по морене. Только – в другую сторону.
Удачи!
ReplyDeleteСчастливого пути!
ReplyDeleteДениска, будьте аккуратны. Удачи!
ReplyDeleteВсе получится! Удачи!
ReplyDeleteАлексею Васильевичу и Денису хорошей погоды и здоровья!
ReplyDeleteУдачи, ребята!
ReplyDeleteДен!!!!!!!!Алекс!!!!!!!!!! Удачи!!!!Верим и ждём!!!!
ReplyDeleteАндрей
Наиля
Удачи! Возвращайтесь!
ReplyDeleteУспехов! Побольше сил. Хорошей погоды. И самое главное трезвой головы вам ребята...
ReplyDeleteДенис и Алексей, удачи вам, хорошей погоды и веры в свои силы!!! Все вас любят и ждут.
ReplyDeleteИгорь Г.
Алексей такая потеря ((((( О Божееее!! R.I.P. Алексей Болотов!(((((
ReplyDeleteI am really sorry about your climbing partner.
ReplyDeleteAlexey era un coloso como ser humano. Los alpinistas como él, Denis, soleis tener un corazón tan grande e indomable que no hay cadenas humanas que os ate. Todos esperábamos que tu y Alexey saliérais indemnes y exitosos de vuestra aventura, pero la montaña es implacable y soberbia cuando uno decide mirarla de tu a tu y decidió que el glaciar reclamase un alto peaje. Ahora cuando los vientos huracanados que azotan las cumbres del Himalaia castigan los rostros desencajados de los alpinistas, Alexey estará alli protegiéndolos. Un abrazo a amigos y a su familia desde Galicia.
ReplyDelete